Syrien bekräftar bombanfall i Idlib före giftgasutsläpp

”Bombade vapendepå tillhörande terrorgrupp”

avNivette Dawod

Syriens utrikesminister Walid al-Moualem sa i dag att armén bombat en depå med kemiska vapen tillhörande terrorgruppen Nusrafronten när den misstänkta giftgasattacken i Idlibprovinsen inträffade.

FN, EU och flera länders ledare har anklagat syriska armén för att ligga bakom attacken där över 70 människor dog.

– Den syriska armén har inte och kommer inte att använda kemiska vapen, sa utrikesministern.

Foto: AFP

Enligt den syriske utrikesministern Walid al-Moualem vore det märkligt och dumt av den syriska regeringen att använda kemvapen i nuläget, eftersom omvärlden, enligt ministern ”äntligen börjat förstå vår situation”.

– För sista gången: Den syriska armén har inte och kommer inte att använda inte kemiska vapen. Vi har alla sett den syriska arméns framgångar. Det vore inte logiskt att vi skulle använda dessa vapen nu när omvärlden äntligen börjat förstå vår situation, sa Walid al-Moualem.

Beskyller IS och Nusrafronten

Utrikesministern tycks syfta på den strategiska framgång som Assadregimen vann i december när man tog kontrollen över miljonstaden Aleppo, och möjligtvis även det faktum att den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson nyligen sa att USA släpper Obamaadministrationens krav på att president Bashar al-Assad måste avgå.

Enligt utrikesministern är det terrorgrupper som IS och Jabhat Fateh al-Sham (tidigare Nusrafronten) som har kemiska vapen.

– Vi har meddelat i över 100 telegram till FN att dessa kemiska vapen fraktas från Irak och Turkiet till islamistgrupperna, sa al-Moualem vid en presskonferens inför en stor grupp internationella journalister.

Det var en depå med sådana vapen som den syriska regeringen bombade i Idlibprovinsen tidigare i veckan, sa han.

Den syriska staten ställer sig bakom en utredning kring vad som hade skedde vid attacken – om den genomförs ”objektivt”, hävdade utrikesministern.

– Vi fördömer användandet av kemiska vapen, och den som använder dem. Vi koordinerar med våra ryska allierade för en objektiv utredning i FN. Vi önskar att gruppen inte är politiserad, är det så fel att den genomför sin utredning från Damaskus och inte från Istanbul? Det tycker inte vi, säger Walid al-Moualem.

Fick frågor om Trump

Efter ett anförande tog han också emot flera frågor. En fråga från den kinesiska tv-kanalen CCTV handlade om hur Syrien ställer sig till att Trump tycks ha ändrat linje angående USA:s insatser i landet. Trump sa under gårdagen, efter att ha sett bilderna på döda barn vid attacken i Khan Sheikhoun, att USA kan komma att agera mot Syrien, men inte på vilket sätt. Även Trumps FN-ambassadöre Nikki Haley uttalade sig på liknande vis inför säkerhetsrådet i går.

– Jag kan inte förutse USA:s intentioner, sa al-Moualem som svar på frågan.

Utrikesministern passade också på att rikta en känga mot en av landets äldsta fiender i regionen, Israel, som han antydde skulle vara delaktig i falsk informationsspridning angående den misstänkta kemvapenattacken:

– Vi förstår att den som vinner på allt detta är Israel. Det är löjligt att se Netanyahu (premiärminister i Israel) gråta över offren i Khan Sheikhoun.

Även i Moskva höll president Vladimir Putins talesman presskonferens under torsdagen. Dmitrj Peskov sa till reportrarna på plats att USA:s anklagelser mot Syriens armé om att den utfört kemvapenattacken inte var ”objektiv information”:

– Data som amerikaner eller kollegor i andra länder kan ha är inte baserad på objektivt material eller bevis, sa Peskov, samtidigt som han la till att attacken var ett ”ohyggligt brott”.

ARTIKELN HANDLAR OM