”Jag tror inte att det är lika många där som gillar mig nu”

Sportbladet har träffat Henrik Kristoffersen inför herrarnas storslalom

avMalin Wahlberg

Publicerad:
Foto: Shinichiro Tanaka / TT NYHETSBYRÅN
Henrik Kristoffersen.

ST. MORITZ/STOCKHOLM. Han går en rättstvist mot sitt eget förbund men vinner i princip alla slalomtävlingar han ställer upp i.

I en exklusiv intervju med Sportbladet berättar Henrik Kristoffersen om inspirationen från Stenmark, Northug-vrålet och superduellerna mot Marcel Hirscher.

– Jag tror att han börjar bli lite irriterad, säger den norske 22-åringen.

Foto: Malin Wahlberg
Henrik Kristoffersen.

Innan säsongen ens hade börjat hamnade Henrik Kristoffersen i storbråk med det norska skidförbundet. 22-åringen vill köra med sin sponsor, Red Bull, på hjälmen precis som Aksel Lund Svindal gör.

Men Kristoffersen fick nej. Det ledde till att han stämde förbundet på 16 miljoner kronor. I samma veva valde han även att stå över slalompremiären i Levi i november.

Sedan dess har bråket fortsatt.

– Hela situationen är i mina ögon idiotisk. Det är politikerna i toppen av förbundsledningen som säger nej till hjälmen. Det känns som att de bara är intresserade av makt och längdskidor, sa Kristoffersen i mitten av december.

När Sportbladet träffar den norske stjärnan i Stockholm inför VM vill han inte prata om tvisten.

– Jag har inte något mer att säga om det än det jag har sagt tidigare. Det kan vi prata mer om efter säsongen, säger han.

Det finns annat Kristoffersen pratar om och han är inte rädd för att säga vad han tycker, eller för att gå sin egen väg.

– Jag tror att anledningen till att jag blivit bra är mycket träning under många år och så tror jag att det är det att jag vågar gå mina egna vägar och inte göra det andra gör. Gör du som alla andra blir du som alla andra. Min familj har gått vår egen väg och det är därför jag är där jag är.

”Inte så många gillar mig”

Vad är det du gjort som andra kanske inte vågat?

– Det handlar om att ta några val som inte alla vågar ta. Val som kanske inte är så roliga där och då men som kan bli väldigt bra i framtiden. Jag har ju stått över världscupen några gånger för att åka Europacupen i stället och det har jag tjänat på i det långa loppet. Det är kul att göra världscup, men man måste tänka lite längre än näsan räcker.

Kristoffersen har vunnit fem av de sju slalomtävlingar han ställt upp i den här säsongen. Ofta efter stenhårda dueller mot Marcel Hirscher.

Varje gång har den österrikiske giganten fått vika ner sig.

– Jag tror att han börjar att bli lite irriterad, men samtidigt tror jag inte att han blir irriterad på mig. Jag tror bara att han känner att han vill vinna. Jag tycker att det är kul, så länge jag vinner. Jag tror inte att det är lika många i Österrike som gillar mig nu som gillade mig förut, men så är det. Det är säkert fler utlänningar som gör det för Hirscher har ju vunnit allt innan.

Efter slalomsegern i Schladming senast vrålade Kristoffersen ut sin glädje med några oväntade ord.

– Vem är kungen!? Kyss mig i röven!, skrek norrmannen.

En pik mot Hirscher inspirerad av Petter Northug?
Inte alls, menar Kristoffersen.

– Det var lite tuffare att köra ut i Kitzbühel än jag hade trott, då blev det väldigt mycket känslor när jag kom i mål. Det var inget som var planerat och det var ingen pik till någon, det liksom bara kom. Så ingen får ta illa upp av det, det var bara en glädje som bara kom. Det var ingen passning till Hirscher eller något.

Northug fortsatt ”Kung”

Kristoffersen har tidigare sagt att han inte vill vara som Northug, ändå lånade han längdstjärnans citat.

– Han kommenterade ju det, men han kan få fortsätta att vara kungen.

Det är inte första gången 22-åringen visar starka känslor. De kommer ofta, både positiva och negativa.

– Jag kan bli riktigt förbannad, men jag kan bli ganska glad också. Mitt humör svänger ofta beroende på hur det går med skidåkningen.

Under VM har Ingemar Stenmark berömt Kristoffersen och kallat honom världens bästa slalomåkare just nu. Orden värmer slalomstjärnan.

– Han är världens bästa skidåkare genom tiderna. Jag fick aldrig se när han körde själv, men han är störst genom tiderna. Självklart har han varit en inspiration, det tror jag att han är för det flesta. Jag har en bit kvar dit.

Kristoffersen har 14 slalomsegrar i karriären och 15 totalt. Men norrmannen har i alla fall en liten förhoppning om att kunna utmana ett av Stenmarks rekord.

– Jag tror inte att jag kommer att ha 86 världscupsegrar när jag avslutar min karriär. Jag är väl 26 efter i slalom, men det är långt upp dit. Man måste försöka, men jag tror inte att jag hade satsat pengar på det.

Inga större förväntningar

Första utmaningen är dock att kamma hem första VM-medaljen. Men några jättestora förhoppningar har inte Kristoffersen trots att han är favorit till slalomguldet.

– Jag har inte så mycket förväntningar. Jag hoppas att jag kan åka bra skidor bara. Jag har inte tänkt så mycket på VM egentligen. Det är två dagar varannat år. Mitt fokus har varit på att bli en bättre skidåkare och det gör man i världscupen och inte på VM, därför har jag inte haft något speciellt fokus på det. Men självklart, det är en tävling och jag vill vinna tävlingar.

Jag läste rubriken ”Nu måste Henrik Kristoffersen rädda Norges VM” i en norsk tidning, hur mycket press känner du?

– Jag känner inte någon press. Vi är alla individuella idrottare så vi får alla stå för våra egna prestationer. Leif (Haugen) kan inte köra för mig och jag kan inte köra för Leif. Jag har inte mer press än jag hade innan mästerskapet började. Jag sätter pressen på mig själv.

Vilka ser du som största konkurrenterna, förutom Hirscher då?

– Det är en lite speciell backe. Det är två partier som är branta, sedan är det flackt egentligen stora delar så jag vet inte... Svenskarna brukar ju vara bra när det är flackt och Myhrer vann ju där i fjol, nu vet jag inte riktigt hur det är med honom men. Razzoli kan vara vass, Felix (Neureuther) kan vara vass, det är många som kan vara med och slåss.

Räkna med att Henrik Kristoffersen kommer att vara en av dem.

Herrarnas storslalom sänds i Eurosport/TV4 på fredagen klockan 09.45!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM