Brolin: ”Finns inget mer förödande”

Av: Andreas Lillhannus

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag inleds förhandlingarna i förtalsfallet mellan Zlatan Ibrahimovic och Ulf Karlsson.

När rättegången under morgonen diskuterades i TV4:s nyhetsmorgon rasade Anna Brolin mot den tidigare förbundskaptenen i friidrott.

– Det finns inget mer förödande för en idrottare än att bli anklagad för doping, säger hon.

Foto: TV4 / TT

Det var i början av april tidigare i år som Ulf Karlsson, på ett idrottscafé i Värmland, kom med allvarliga anklagelser mot Zlatan Ibrahimovic.

Karlsson, som var friidrottslandslagets förbundskapten under guldåren 2001–2014, hävdade bestämt att den svenska fotbollsstjärnan dopat sig.

– Zlatan gick upp tio kilo på ett halvår i Juventus. Jag tror att han var dopad. Det står för mig, sa Karlsson, och fortsatte:

– Ja, jag är övertygad om det!

Zlatan Ibrahimovic och hans agent, Mino Raiola, svarade med att stämma Karlsson och på måndagen inleds huvudförhandlingarna i förtalsmålet.

”Finns inget mer förödande”

När rättegången diskuterades i TV4:s nyhetsmorgon på måndagsförmiddagen menade Anna Brolin, bestämt, att Zlatan gör rätt för sig genom att stämma Karlsson för grovt förtal.

– Det finns inget mer förödande för en idrottare än att bli anklagad för just dopning. Den här nyheten spreds som en löpeld i hela världen och jag förstår att Zlatan skrider till verket. Vi som har träffat honom (Zlatan reds.anm) vet att när någonting är utan grund för honom, då känner han att han måste bevisa för världen hur det ligger till, säger Brolin.

”Ibra” inte yrkar om något skadestånd, utan endast en ersättning till rättegångskostnaderna.

”Gjort sig skyldig”

De tre timmarna i Värmlands Tingsrätt, med start klockan 13 på måndagen, kommer därmed enbart handla om diskussionen kring om uttalande var förtal.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke har sin uppfattning klar.

– Man får spekulera om saker, komma med åsikter, men man måste stå till ansvar för det man säger och lämnar man uppgifter som är ämnade för att utsätta en person för andras missaktning, ja, då har man gjort sig skyldig till ett förtal, säger han i Nyhetsmorgon, och fortsätter:

– När det gäller en idrottsman så finns det knappt någonting värre än att bli beskylld för att ha fuskat sig till sina framgångar.

Publicerad: