Mejla

Karin Pettersson

Bara Zuckerberg är farligare än Trump

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: AP TT / NTB SCANPIX

LEDARE

I dag svärs Donald Trump in som USA:s president och en ny era tar sin början.

Det hade kunnat vara annorlunda. Med lite en gnutta tur hade det kunnat vara Hillary Clinton som stod där på podiet.

Om inte Putin hade lagt sig i, om inte FBI hade kuppat valrörelsen, om inte Clintons kampanj hade struntat i Mellanvästern.

Det var så nära. Det är lätt att gräma sig och älta.

Storhetsvansinne

Men faktum kvarstår: även om Clinton hade vunnit valet hade nästan halva valmanskåren i USA röstat på Donald Trump. På en ljugande, kvinnoförnedrande halvperson med storhetsvansinne. På en mobbare som kramar rasister och hånar svaghet.

Det är något fundamentalt fel på ett sådant land. Något som är trasigt i grunden.

Den senaste veckan har rapporter om rekordvinster för de amerikanska finansjättarna rullat in. Storbankerna – de som räddades av amerikanska skattebetalare efter finanskrisen – vädrar morgonluft. Ytterligare avregleringar är att vänta! Nu blir det skattesänkningar för de superrika!

Från Goldman Sachs

Hittills har Donald Trump rekryterat sex tidigare chefer från investmentbanken Goldman Sachs till ministerposter och andra toppjobb.

Den nya presidenten pratade i valrörelsen om att röja upp i träsket. Nu har i stället Wall Street tagit över Vita Huset.

Om man ska leta efter ledtrådar till vad som gått sönder i USA är denna viktig.

Stora förändringar håller på att stöpa om västvärldens demokratier. Teknikförändringar och globalisering, försvagade fackförbund.

Går att påverka

En del av detta går inte att påverka. En del av det är positiva förändringar. Kvinnor behöver inte stå i köket och vänta på att deras i industrin arbetande man ska komma hem – de är själva ute i arbetslivet. Fler har tillgång till högre utbildning.

Samtidigt är mycket av den exploderande ojämlikheten ett direkt av usel politik. Av avregleringar, naivitet, marknadsfundamentalism och skattesänkningar.

Av oförmåga att bädda in det nya som händer i institutioner som garanterar någon slags nivå av anständighet.

Politiken har inte bara abdikerat. Den har slängt ved på brasan och dansat runt bålet.

USA är ett av världens rikaste länder men för många blir livet sämre. Och nu blir det minst fyra år till av politik som gynnar de rikaste.

Foto: ALEX WROBLEWSKI / X03736

Strax före jul kom statistik som visar att den genomsnittliga medellivslängden i USA sjönk för första gången på mer än 20 år förra året. Orsaken är en explosion av sjukdomar kopplade till fattigdom och ohälsa: diabetes, hjärtinfarkt och drogmissbruk.

Efter presidentvalet gjorde tidningen Economist en genomgång av data som kunde förklara Trumps framgångar: en sådan tydlig faktor var just ohälsa.

De sjuka röstade på Trump. Som tack blir en av hans första åtgärder att försöka riva upp Obamas sjukförsäkringsreform, den som gav 20 miljoner amerikaner rätt till vård.

Som sagt, USA är trasigt i grunden.

Rasism och hat

Obama räddade USA och världsekonomin 2009. Tillväxten är hygglig, arbetslösheten har varit på väg ner länge nu.

Men de större trenderna som sliter isär landet har han inte kunnat rå på.

Det går inte att förstå Donald Trump utan att se rasismen och hatet som han rider på.

Det går inte heller att förstå Trump utan att se att det som bäddade för segern var en perfekt storm av exploderande ojämlikhet och svaga demokratiska försvarsmekanismer.

Nyheter via Facebook

I denna tid av oro och förändring serverades de amerikanska väljarna information via den nya tidens kanaler. Knappt hälften av amerikanerna får nyheter via Facebook. En plattform utan etiska principer där allt som räknas är uppmärksamhet och tummar upp. Facebook bryr sig inte vad den infrastruktur de bygger används till. Det är ett vinstmaximerande monopolföretag.

Valet av Donald Trump handlar därför också om detta: hur de sociala medier som för åtta år sedan lyfte fram Obama förvandlades till ett effektivt vapen i händerna på antidemokrater och rasister. Hur de blev en maskin som underblåste rädsla och otrygghet.

Katastrof till politiker

Trump har en talang och det är att han förstår denna nya informationsvärld. Han är en katastrof till politiker, men ett twittergeni i toppklass.

Nu sitter han, en Putin-kramande, korrupt galning i Vita huset och en ny världsordning börjar ta form. Sammanfattningsvis är det en tid när de enda som har anledning att jubla är Wall Street.

Samt möjligen de som tjänar pengar på uppmärksamhet och propaganda.

Foto: Kay Nietfeld / AP TT NYHETSBYR N

Zuckerberg på turné

Facebookgrundaren Mark Zuckerberg är just nu ute på en turné i USA:s alla delstater. Han rekryterar tidigare rådgivare till Obama, och amerikanska medier spekulerar i om han kommer att ställa upp som presidentkandidat om fyra eller åtta år. Många verkar tycka att det vore toppen. Han verkar snäll och är ju så framgångsrik!

Jag tänker att det enda som vore värre än Trump är en politiker med absolut och oinskränkt kontroll över samhällets viktigaste informationskanaler.

Och att vi verkligen aldrig lyckas lära oss någonting.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.