Gävlebocken invigs – så skyddas den

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Den kända och mycket hårt utsatta Gävlebocken invigs i eftermiddag.

Bocken har stått i lågor över 30 gånger men nu tycker kommunen att den har brunnit för sista gången.

– Jag hoppas från botten av mitt hjärta att han får stå kvar, säger Rebecca Steiner, som är bockens talesperson.

Gävlebocken invigdes i dag klockan 17.00.

Bocken har kommit att bli lite av en internationell kändis men det är inte på grund av att bocken är så vacker som kännedomen om den har spridits runt världen.

Utan det är raden av attentat mot bocken som har gjort den så känd.

Första gången den stora halmbocken ställdes upp i staden var 1966 och sedan dess har bocken levt ett tufft liv. Genom dens 54-åriga historia har bocken blivit påkörd, sönderslagen och stulen men framförallt har den blivit uppeldad.

En sammanställning som Gefle Dagblad har gjort visar att bocken har brunnit över 30 gånger sedan första gången den ställdes upp.

Gävlebocken slog rekord i fjol.
Foto: Mats Åstrand/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gävlebocken slog rekord i fjol.

Slog rekord

För att säkra bocken från pyromaner och marodörer satte kommunen upp dubbla gärdsgårdar och införde kamerabevakning 2016. Något som Rebecca Steiner, som är bockens talesperson på Gävle kommun, säger har varit väldigt framgångsrikt.

– Vi bröt faktiskt rekord förra året. Då hade han fått stå kvar och sprida julglädje hela julen under tre år i rad. Det har aldrig hänt tidigare. Så vi hoppas på att rekordet utökas i år, säger Rebecca Steiner, som är talesperson för Gävlebocken.

”Är redan känd”

Kommunen tycker att bocken inte behöver brinna igen då den redan är så känd.

– Han jobbar ju för Gävle. Han har ju blivit känd just för att han har blivit utsatt för så många attentat. Men vi på kommunen känner att han redan är känd. Det känns ju roligare om han får stå kvar och sprida sin julkänsla i staden, säger Rebecca Steiner.

Tror du att Gävlebocken får stå kvar i år?

– Jag hoppas från botten av mitt hjärta att han får stå kvar. Det känns som att det är extra viktigt i år. Man behöver lite värme och glädje känns det som, säger Rebecca Steiner.

I år är det radioprofilen och den tidigare gävlebon Titti Schultz som inviger bocken. På grund av pandemin kommer invigningen vara helt digital och den kommer gå att se på bland annat AftonbladetTV med start 17.00.

Foto: Roger Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bocken har brunnit över 30 gånger genom åren.
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN