Samuelsson sexa i världscupspremiären

Av: Jonna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Världscupspremiären rivstartade i Kontiolax – bokstavligen.

Sebastian Samuelssons imponerande åktid räckte till en sjätteplats.

– Skidåkningsmässigt kan det vara ett av mina bästa lopp, säger han.

Självförtroendet var det inget fel på inför världscupspremiären i Kontiolax
på lördagen. Ett SM-guld i ryggen och en god form ledde till en imponerande start för Sebastian Samuelsson, 23, – och resten av svenskarna.

– Det är otroligt kul att vi alla gjorde det så bra. Vi har tränat på bra ihop och det här är en fingervisning om att vi har hållit en bra nivå, säger Samuelsson till Sportbladet.

Trots två bom, en i vardera av de två första skjutserierna, slutade Samuelsson på en sjätteplats. Ett starkt lopp menade SVT:s expert Björn Ferry.

– Jag är väldigt nöjd, framför allt över åkningen. Skidåkningsmässigt kan det vara ett av mina bästa lopp. Sedan hade jag behövt träffa fler för att göra det bättre, säger Samuelsson.

Du sa inför loppet i dag att du har ett bra självförtroende i skjutet just nu?

– Ja, men det har jag. Om jag skjuter 90 procent som jag gör i dag resten av säsongen sår är jag mer än nöjd.

Norrman skrällde

En stark start och snabba åktider räckte dock inte för resten av det svenska startfältet som alla hamnade långt från topp-tio. Bästa svensk efter Samuelsson blev Jesper Nelin, 28, på en 32:a plats.

Tävlingens stora skräll blev i stället världscupsdebutanten Sturla Holm Lägreid, 23, som överraskande nog blev Norges bästa åkare och tog hem segern. Hans imponerande lopp, utan en enda bom och 19,6 sekunder före tvåan Johannes Thingnes Bø, petade ner Samuelsson från femteplatsen.

– Jag har tävlat en del mot honom i Junior-VM tidigare och han är bra på att skjuta. Skjuter man som han göra i dag förtjänar man att vinna, säger Samuelsson.

Sebastian Samuelsson imponerade i Kontiolahti.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sebastian Samuelsson imponerade i Kontiolahti.
Publicerad:

LÄS VIDARE