Så blev John King valets kung: ”Förberett mig fysiskt i veckor”

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Många kallar CNN-ankaret John King för valets stora vinnare.

Nu avslöjar han hemligheten om livet mellan 14-timmarssändningarna.

”Jag har förberett mig fysiskt i veckor,” säger 59-åringen.

Det har gått fem dagar sedan rösträkningen i USA:s presidentval började och till slut kunde en vinnare utses: Joe Biden. Men länge hade valet ingen vinnare, förutom John King, då. Mitt i virrvarret av fuskanklagelser, för tidigt firande och omräkningar av brevröster står CNN:s outtröttlige nyhetsankare. King har för miljontals tittare världen över blivit en av få fasta hållpunkter.

Med otaliga timmar i tv-rutan hyllas 59-åringen i sociala medier, där många säger att de ser honom som en ny familjemedlem. Andra undrar skämtsamt om han hålls fången av CNN.

Nu bekräftar ankaret i valstormen att han är där av fri vilja – och att han gillar de många arbetstimmarna.

”Presidentval är alltid en utmaning, men det är det värt,” skriver King mellan sändningarna i ett mejl till Vanity Fair.

Veckor av förberedelser

Han berättar om hur han förberett sig för att kunna stå på benen under de långa maratonsändningarna.

”Upprepad träning är alltid viktigt för mig – och eftersom jag visste att det skulle bli ett långlopp i studion så hade jag det i åtanke i flera veckor innan så att jag kunde försöka få mer. Det var ingenting speciellt – gå på löpbandet, ro, lätta vikter. Jag har även jobbat långa timmar med covid,” skriver King.

Men gymbesöken i all ära – inga hantlar i världen överträffar erfarenheten av tidigare valsändningar för King som började som skrivande reporter på AP 1985 och har varit på CNN sedan 1997.

”Den bästa förberedelsen jag har är åtta tidigare presidentkampanjer och varje midterm-val däremellan. Upprepade besök till alla 50 delstater sedan 1987 ger mig en enorm respekt för allt som är involverat i att välja en president,” skriver han.

Under USA-valets första dagar var King live i tv 12–14 timmar om dagen.
Foto: CNN
Under USA-valets första dagar var King live i tv 12–14 timmar om dagen.

Tre timmars sömn

Under valets första två dagar, den 3 och 4 november, var King live i tv mellan 12 och 14 timmar om dagen. Han säger att han sovit hemma varje natt. Lyckligtvis bor han bara en kvarts bilfärd från CNN-studion i Atlanta, Georgia.

Han säger att han fick två och en halv timmes sömn på tisdagsnatten, fyra timmar natten därpå och ytterligare tre timmar på torsdagen. Under sina mindre än tio timmars sömn på tre nätter slapp han lyckligtvis drömmar om valet eller om den ”magiska väggen” – som kartskärmen med röstresultat som han står framför i studion kallas.

”Den lilla sömn jag fått har varit väldigt stabil,” säger han.

Innan King drar på sig kostymen och ställer sig framför den stora pekskärmen för att uppdatera världen om ställningen i valet har han skapat sig en morgonritual – som föga överraskande bygger på ett rejält koffeinintag.

”Frukost är grundläggande. Bagel med ägg, en liten bit frukt. Kaffe. Kaffe. Kaffe,” skriver han.

Nära kaffe-kris

Efter frukosten tar han en ”snabb promenad i mitt område, dricker kaffe, tänker lite och får lite frisk luft”.

När han nämner allt kaffe i mejlkonversationen inser King att lagret hemma börjar sina:

”Jag måste få tid för en Amazon-beställning i dag för att undvika denna överhängande kris.”

Under sändningarna är det sedan mer kaffe som gäller – och en massa vatten. Men mest energi får ankaret av valrysaren själv.

”Adrenalinet kickar igång när det sker stora förändringar,” skriver han.

När valet är över kommer Kings högsta prioritet vara att ”presentera mig för min nioårige son Jonah igen.”

Han skriver:

”Vi sms:ar och har videosamtal varje dag men jag ser fram emot att slå mig ner i soffan med honom eller gå ut för en promenad längs floden eller lite baseball. ’Star Trek: Discovery’ är en ritual med Jonah. Och vi missade denna vecka, så vi måste ta igen det!”

Foto: AP
Årets val är John Kings nionde som han bevakar. Här på bild från valbevakningen 2012.

Semester i köket

Men det lär inte bara bli baseball, sci-fi-serier och promenader med sonen framöver för världens nya favoritankare.

”Jag är väldigt nöjd med att ha lite lugn pappatid men det kommer också att komma en massa spännande arbete,” skriver han (Innan valet avgjorts, red.anm).

”En Bidenseger skulle innebära en fascinerande övergång och utmaningar för USA:s ledning. Och president Trump, även om han tvingas ut ur Vita huset, kommer inte frivilligt lämna scenen eller sitt tag om Republikanerna. Så en liten paus och sedan tillbaka till nya utmaningar är toppen för mig.”

King har ansökt om lite ledighet i slutet av november.

”Covidutbrottet kommer förmodligen att utesluta all form av resande så stranden får vänta,” säger han och ser fram emot lite mer tid hemma än två-tre timmar för sömn och koffeinintag. Efter några intensiva dagar av rösträkning i studion hoppas han återigen kunna bekanta sig med sitt kök och sitt närområde – och tänka på något annat än Biden och Trump.

”Jag älskar att laga mat. Om jag bara kan minnas var min matbutik ligger så skulle köket säkert kunna bli en destination att besöka inom kort!”

 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat

Publicerad:

LÄS VIDARE