”Nervositet är inget som ligger för mig”

Lennartsson kör derbyvinnaren i nytt miljonlopp

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Malin Albinsson / TR BILD
Per Lennartsson och Hail Mary

TRAV

Under söndagen avgörs Breeders’ Crown-finalerna på Eskilstuna.

Nyblivne derbyvinnaren Hail Mary blir stor favorit och får hemmakusken Per Lennartsson, 54, i vagnen.

– En fantastisk häst men ingen självklarhet att vi ska vara storfavoriter, säger han till Trav365.

För två månader sedan vann Hail Mary Svenskt Travderby på Jägersro.

Segern i det klassiska storloppet var värd fyra miljoner kronor och trots den stenhårda konkurrensen var det inget snack om vem som skulle bli kullens kung just den dagen.

Nu väntar nästa stora uppgift för Åbytränaren Robert Berghs fyraåring – Breeders’ Crown-finalen för de fyraåriga hingstarna och valackerna på Eskilstuna.

Förstapriset: 1,6 miljoner.

Det är dubbla V75-omgångar (lördag och söndag) men ”Bergharn” kan tyvärr inte själv agera kusk den här helgen på Sundbyholm då han är avstängd, men det råder inget tvivel om vem som är förstavalet som ersättningskusk.

Per Lennartsson har under en längre tid förvaltat förtroendet med att köra Berghs topphästar och nu får hemmakusken på nytt stifta bekantskap med fenomenet Hail Mary.

”Ingen självklarhet”

Grupp I-loppet körs som V75–6 under söndagen och de tidiga spelarna har gjort Per Lennartsson och Hail Mary till stora favoriter.

– Det är fantastiskt att få köra så här fina hästar. Jag har kört honom vid två tillfällen tidigare och senast var i derbykvalen. Han är en otroligt fin häst men man ska komma ihåg att vi är sent inne på säsongen och många har varit formtoppade flera gånger. Jag tycker väl inte att det ska vara någon självklarhet att vi ska vara så stora favoriter, säger Lennartsson till Trav365.

”Inte helt lätt”

Hail Mary kommer från två enkla segrar i kvalen till Breeders’ Crown och har fått spår tre bakom bilen.

Distansen är 2 140 meter.

– Det är naturligtvis många väldigt bra hästar med. Johan Untersteiners Guzz Mearas har fått innerspåret och jag blir inte förvånad om han vill köra i ledning. Han gjorde det bra i Europaderbyt på Vincennes men har fått resa en del vilket kanske kan vara ett minus, men jag har ändå stor respekt för honom, då han har tjänat ihop till en seger.

– Berghs andra häst i finalen vann nyligen Europaderbyt och är också en fantastisk häst som kommer med bra form, men det är klart att jag också måste tro mycket på min häst. Men det är risk för att vi får göra jobbet utvändigt Guzz Mearas och det är inte helt lätt. Det kan hända mycket i loppen, kanske någon annan hittar på något.

Per Lennartsson passerade under onsdagens tävlingar på Solvalla 10 miljoner i inkörda pengar för året och kör för tillfället med stort självförtroende.

– Det är klart att du är lite mer på tårna när det kommer till dessa miljonlopp, det tror jag gäller för de flesta. Du kan inte vara taggad i varje lopp du kör. Men jag känner ingen nervositet, det ligger liksom inte för mig och jag kan ärligt säga att jag inte bryr mig om vad folk tycker och tänker. Numera kör jag inte lika många lopp och prioriterar även annat, vilket passar mig väldigt bra, avslutar 54-åringen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!