Beyoncés touchdown delar ett redan delat USA

Av: Markus Larsson

Publicerad:

Den amerikanska musiken är lika stor och stormig som landets historia.
Det är ett soundtrack om fattiga och rika, tragedier och optimism, krig och rasism.
Inför presidentvalet skriver Markus Larsson om tio låtar som skakade, lyfte och förändrade USA.

 

9. ”Formation” (Beyoncé, 2016)

Efteråt minns ingen Coldplay och Bruno Mars.

De uppträder samtidigt som Beyoncé, men försvinner ändå.

Den korta versionen av ”Formation” under Superbowl 2016 är en touchdown.

Queen B är omgiven av dansare på gräsplanen. Kläderna är lika viktiga som musiken. Beyoncés jacka är inspirerad av hennes idol Michael Jackson och hans outfit på Super Bowl 1993. Dansarna är i sin tur en hyllning till kvinnorna i Svarta pantrarna, en radikal och socialistisk organisation som slogs för afroamerikanska rättigheter. Meningen är att visa upp svarta kvinnors styrka och systerskap, ett statement av musik och mode.

Budskapet går inte att missa. I texten uppgraderar Beyoncé nedsättande svarta stereotyper till något kraftfullt och oslagbart. Det låter som att hon ställer sig framför en milis.

”Formation” delar ett redan delat USA. Vissa ser en hyllning till svart kultur, historia och feminism. Andra tycker det är osmakligt att dra in Svarta pantrarna i NFL. På 60-talet terrorstämplade FBI organisationen och kallade den för en svart nationalistisk hatgrupp.

I musikvideon sitter dessutom Beyoncé på en polisbil som sakta sjunker ner under vattnet. I en annan scen dansar ett svart barn framför kravallpoliser innan kameran visar en vägg där någon har sprejat orden:

”Please stop killing us”

Det är intressant att Beyoncé avtäcker ”Formation” just under Superbowl.  Amerikansk fotboll har alltid vårdat sina konservativa värderingar. Det är fortfarande i grund och botten ett fönster för småstäderna på landsbygden i mitten av USA. 2016 är politiska utspel förbjudna i NFL. Sporten har inte ännu behövt ta hänsyn till, exempelvis, Black lives matter.

Men Beyoncé är bara början. Senare samma år börjar Colin Kaepernick, quarterback i San Francisco 49ers, att gå ner på knä under matchernas nationalsång i protest mot polisbrutalitet och rasism. Reaktionerna dånar fram med tjutande däck och blåljus. Kritikerna tycker att han hånar den amerikanska flaggan och militären, vilket inte stämmer. Året efter uppmanar Donald Trump NFL att sparka alla spelare som protesterar under nationalsången. Colin Kaepernick har då redan lämnat ligan. Han har blivit en persona non grata.

I dag, efter en serie av uppmärksammade fall av polisiärt övervåld mot svarta, har NFL ändrat sig. Nu får spelarna knäböja under nationalsången. Lagen får till och med stanna kvar i omklädningsrummet. Spelarna får även ha namnen på polisvåldets offer på sina hjälmar. Säsongen 2020 har två nya slogans: ”It takes all of us” och ”End racism”.

Colin Kaepernick syns dock inte till. Inget lag har värvat honom igen.

Fotnot: Resten av texterna i serien ”Larssons amerikanska sångbok” publiceras löpande fram till presidentvalet den 3 november.

 

Publicerad:

LÄS VIDARE