”Satan dom kommer, tänkte jag på slutet”

Från bråkstake till SM-vinnare • Nytt storlopp väntar för Very Kronos

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Malin Albinsson / TR BILD
Very Kronos efter segern i SM på Åby, med sin skötare Mia Båth

TRAV

För tre veckor sedan vann Very Kronos SM på Åby på nytt världsrekord.

Nu väntar C.L. Müllers Memorial och V75 på Jägersro.

– Det här är mammas lilla barn och han känns fortsatt jättefin, säger skötaren Mia Båth till Trav365.

Sexårige hingsten Very Kronos har gjort sig känd som svårhanterlig i loppen och galopperat bort bland annat sina chanser i både Kriteriet och Svenskt Travderby.

Hästens tränare Svante Båth har vid flera tillfällen uttryckt sin beundran för sin kapable stjärna.

Det är lätt att förstå varför.

”Blivit mer stabil”

Något verkar ha hänt med Ready Cash-sonen.

Men att det skulle vara något plötsligt förvandlingsnummer håller inte skötaren Mia Båth med om.

– Jag tycker faktiskt att han har blivit mer stabil och det är längre tillbaka än de två senaste starterna. Galopperna som har kommit däremellan har sina förklaringar. Med tanke på det är jag inte så orolig, jag tycker han under tid har blivit allt säkrare, säger hon till Trav365 och berättar vidare om sin ögonsten:

– Han är lite speciell när han bland annat ska köras i sina intervaller. Han har ju tidigare varit galoppbenägen och det är inget beteende som jag kan garantera ska vara helt borta. Men jag har kört honom hemma på gården i många år och hans rutiner är alltid lite annorlunda än de andra. Han har inte riktigt förstått vad det handlar om och har egentligen ingen aning om hur bra han är.

Näst senast i Skellefteå vann Very Kronos Stig Lindmarks Styrkeprov på ett mycket enkelt vis.

Very Kronos vann Stig Lindmarks Styrkeprov
Foto: Ola Westerberg / TR BILD
Very Kronos vann Stig Lindmarks Styrkeprov

Med den insatsen färsk i minnet var det många som trodde mycket på honom i SM på Åby.

Det blev en förkrossande triumf.

Men det var inte segern i sig som imponerade mest utan på sättet som han gjorde det.

Trots ett stenhårt tempo hela vägen och att flera av de värsta motbuden fick mycket gynnsamma resor, kunde han hålla undan från ledning till mycket säker seger – på det nya världsrekordet (1.11,6, 2 640 meter med autostart).

”Var helt borta”

– Han kändes verkligen fin innan loppet och jag trodde han skulle göra en bra prestation. Men att han var redo för ett sådant lopp, det kunde jag aldrig tro på förhand. Förutom segrarna den senaste tiden har han svarat för fina prestationer i skymundan och det var en fantastisk känsla där och då på Åbytravet, säger Mia och berättar vidare:

– Jag minns inte vad kusken Erik Adielsson sa efter loppet för jag var helt borta. I sista sväng så tänkte jag att det hade gått alldeles för fort. Satan nu kommer dom andra bakifrån som fått fina resor. Det var en mycket skön känsla även om det är nervöst under loppen. Jag blev så fruktansvärt glad.

Hur har han tagit loppet?

– Han känns jättefin och allt är precis som vanligt med honom. Det finns inget att klaga på. Vi har ju haft en del resor på slutet men de har han också klarat bra.

Vad betyder han för dig?

– Otroligt mycket. Jag älskar verkligen den här hästen och jag är väldigt stolt och glad för att få sköta om honom. Han är ju mammas lilla barn. En helt fantastisk häst. Vår barnsliga och envisa kille.

Nu väntar nästa stora uppgift för Very Kronos.

C.L. Müllers Memorial avgörs på lördag som avslutande avdelning på V75 från Jägersro – med ett förstapris på 400 000 kronor.

Distansen är den samma (2 640 meter med bilstart) som vid världsrekordloppet senast på Åby.

Very Kronos startar från spår sju bakom bilen med de, på förhand, värsta motbuden precis innanför sig (Moni Viking och Cyber Lane).

– Jag har åter igen stor respekt för de andra hästarna i loppet. Det blev ett riktigt tufft startfält men jag tror inte de springer ifrån honom. Han har gått sina intervaller på ett normalt sätt och allt talar för att han gör ett bra lopp på lördag. Det har då gått tre veckor sedan starten på Åby vilket borde passa bra. Kanske att de andra också har lite respekt för oss, avslutar den 47-åriga skötaren.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!