Mejla

Wolfgang Hansson

Ett skolexempel på en politiker som skjuter sig själv i foten

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Jag upphör aldrig att förvånas över ledande politikers förmåga att totalt göra bort sig trots att de borde begripa bättre.

Senaste exemplet är amerikanske senatorn ”Flyin Ted” som mitt i ett katastrofläge i hemstaten Texas reste med familjen till Mexiko för att värma upp sig.

Och därmed kan ha missat presidenttåget för 2024.

Under valrörelsen 2016 var Ted Cruz fastighetsmiljardären Donald Trumps främsta utmanare om att bli republikanernas presidentkandidat. För att undergräva sin motståndares chanser gav Trump honom öknamnet ”lying Ted”, ljugande Ted.

Detta har nu snabbt förvandlats till en hashtag på Twitter som förlöjligar Texassenators senaste klavertramp #FlyinTed.

Bakgrundshistorien är följande.

Folk demonstrerar utanför Ted Cruz hem i Houston, Texas, i torsdags. Samtidigt fångas senatorn själv på bild på Cancuns internationella flygplats – på väg att checka in på planet tillbaka till USA.
Foto: AP: Dan Christian Rojas/Marie D. De Jesús
Folk demonstrerar utanför Ted Cruz hem i Houston, Texas, i torsdags. Samtidigt fångas senatorn själv på bild på Cancuns internationella flygplats – på väg att checka in på planet tillbaka till USA.

Texas har drabbats av sin värsta vinterstorm på decennier med mängder av snö och temperaturer på -20 grader. Mycket ovanligt i delstaten som gränsar till Mexiko. Texas visade sig vara sällsynt illa förberett för katastrofen. Delstatens elförsörjning slogs ut, över 20 människor har avlidit på grund av stormen och undantagstillstånd utlysts.

Precis som miljontals andra Texasbor drabbades Ted Cruz och hans familj av att det blev väldigt kallt i deras hus. Han beslöt sig därför för att mitt i detta katastrofläge sjappa till den betydligt varmare badorten Cancún i Mexiko. För att snabbare komma fram till flygplatsen bad Cruz dessutom om assistans från polisen som redan hade fullt upp med katastrofsituationen.

Vilket av förklarliga skäl fick många Texasbor att bli rasande.

I stället för att stanna kvar och hjälpa till att hantera katastrofsituationen så flydde Cruz fältet.

Knappast det mest ansvarsfulla agerandet som en senator visat prov på.

Visserligen representerar Cruz Texas på ett nationellt plan men det ser ändå väldigt illa ut när delstatens mest kända politiker lämnar sitt skepp i nöd.

Foto: AP/LM Otero/David J. Phillip
Katastrofläge i Texas efter det historiskt kalla och snöiga vintervädret.
Foto: AP/David J. Phillip
Texasbor i kö i isande regn för att fylla sina propantankar. Miljoner hushåll har problem med elförsörjningen efter att kylan gått hårt åt statens elnät.

Dubbelt dåligt omdöme

Detta insåg Cruz relativt snabbt när bilder på honom i t-shirt på Cancuns flygplats började spridas på nätet.

Nästa dag tog senatorn flyget tillbaka till Houston.

Men skadan var redan skedd. Han hade redan hunnit försvara sin resa utan att visa någon ånger och ändra sin historia ett antal gånger. Till slut erkände han att det "helt klart var ett misstag".

Inte nog med att Cruz lämnade sin delstat i nöd. Han visade dessutom prov på dubbelt dåligt omdöme genom att resa till ett land som den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC bestämt avråder från på grund av covidsmittan.

Cruz försökte skylla på att han som pappa ville sina två döttrars bästa. Det visar sig dock att den privatskola där döttrarna går avråder från alla utlandsresor i coronatider och kräver att barn som rest utomlands ska stanna hemma i sju dagar vid återkomsten.

Ted Cruz uppträdande är särskilt uppseendeväckande med tanke på att allting tyder på att han planerar att på nytt försöka bli partiets presidentkandidat 2024. Han var en av de republikanska politiker som mest högljutt stödde dåvarande president Donald Trump när denne hävdade valfusk torts alla bevis om motsatsen och kraftfullt motsatte sig riksrätten.

Skarp ammunition

Ett försök att ställa sig in hos Trumpväljarna som Cruz tror blir avgörande för att få nomineringen till nästa presidentval.

Nu har han istället försett sina motståndare med skarp ammunition för att stoppa hans presidentambitioner.

Demokraterna har redan krävt hans avgång och kallat hans uppträdande för extremt okänsligt och nonchalant. Även republikanska företrädare har riktat kritik mot Cruz.

Visserligen är det långt kvar till nästa val men resan till Cancun kommer att förfölja Cruz under lång tid framöver eftersom det visar upp en ansvarig politiker som i en krissituation så tydligt bryr sig mer om sig själv än sina väljare.

Hur tänkte du där, Ted?

Publicerad:

LÄS VIDARE