Trump till censurattack – efter härva med hårddisk

Av: Johan Edgar

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Donald Trumps advokat Rudy Giuliani håller upp bilder på flaggor och kallar Joe Biden för hjärnan bakom ”Biden crime family”.

Bakom anklagelserna finns hårddisken från en dator som ska ha glömts kvar av hans son Hunter Biden.

Delar av materialet har hamnat i New York Post och stoppats av Facebook och Twitter.

Enligt Washington Post blev Trump varnad om att Giuliani bearbetats av ryssarna i en desinformationsoperation.

De första artiklarna dök upp i New York Post under onsdagen, Där framfördes anklagelser som länge figurerat i republikanska kretsar: Att Joe Biden använde sin roll som vicepresident, och Obamas sändebud i diplomatiska frågor med Ukraina, för att ge fördelar och säkra lukrativa affärskontrakt för sin son Hunter Biden.

Det var Donald Trumps samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sommaren 2019, där han anklagades för att försökt pressa landet att inleda utredning om Hunter Bidens affärer, som låg till grund för riksrättsprocessen som han sedermera friades från.

Kopierad hårddisk

Nu, mindre än tre veckor innan valet, är frågan uppe igen. Och det stormar ordentligt i konservativ media och i republikanska kretsar.

Publiceringen i New York Post bygger på mejl och bilder som ska ha hittats i Hunters hårddisk. Hårddisken ska ha kopierats från en dator som denne lämnade in för reparation på en datafirma i Delaware och sedan aldrig hämtade ut. Butiksägaren ska lämnat över materialet till en medarbetare till Donald Trumps advokat Rudy Giuliani, tidigare borgmästare i New York. Detta ska ha skett under 2019.

New York Post:s publicering om Hunter Bidens hårddisk.
Foto: Skärmdump
New York Post:s publicering om Hunter Bidens hårddisk.

Enligt Giuliani ska materialet även finnas hos FBI, men de ska ha valt att inte gått vidare med uppgifterna.

I ett mejl som Hunter Biden ska ha skrivit i april 2014, kring den tid han tog plats i det ukrainska energibolaget Burismas styrelse, gör han en referens till ”min kille” och menar då, enligt New York Post, sin pappa Joe Biden.

Mejlet är skickat till dåvarande affärspartnern Devon Archer, som redan satt i energibolagets styrelse. Veckan senare var Joe Biden i Ukraina och höll presskonferens med premiärministern.

”Beskedet om min killes resor borde ses som del av våra råd och strategi – men vad han kommer säga och göra är inte i våra händer”, skriver Hunter Biden i mejlet enligt New York Post.

Rådgivare tackar

Ett annat mejl som New York Post publicerar är från 2015. Där tackar Burismas rådgivare Vadym Pozharskyi Hunter Biden ”för möjligheten att få träffa din pappa”. Det framgår inte av mejlet om han menar ett möte som redan har inträffat eller om det rör något som planerats i framtiden. Men det går stick i stäv med Joe Bidens tidigare uppgifter om att han aldrig haft någon del i sonens affärskontakter.

Pozharskyi ska också ha frågat Hunter Biden om ”råd kring hur hans inflytande ska kunna användas” för att gynna företaget, skriver New York Post.

Enligt New York Post fick Hunter Biden drygt 400 000 kronor i månaden av Burisma fram till i april 2019 då han lämnade styrelsen.

Publiceringen har fortsatt med anklagelser gällande affärsuppgörelser med ett energibolag i Kina 2017. Där ska Hunter Biden ha betalats nästan 100 miljoner kronor årligen av företagets ägarmiljardär för ”att öppna dörrar”.

Stoppad av Facebook och Twitter

Under onsdagen exploderade genomslaget för New York Posts artiklar när jättarna Facebook och Twitter stoppade spridningen av dem på sina plattformar. Twitter gick så långt som att låsa konton för dem som delade artiklarna. Detta drabbade New York Post och även Donald Trumps pressekreterare Kayleigh McEnany.

Facebook har sagt att uppgifterna kräver faktagranskning. Twitter menade att publiceringen bryter mot deras regler om att material inte får byggas på hackade källor.

Trump själv har gratulerat New York Post till att ha ”exponerat den massiva korruptionen” kring Joe Biden. Han har också använt kontroversen kring sociala medier-jättarna till att twittra om censur och att hota teknikjättarna med att ändra lagstiftningen från 1996 som skyddar sajter från att ställas ansvariga för material som publicerats av tredjepart.

Foto: Karl DeBlaker / AP
USA:s president går nu till censurattack mot Facebook och Twitter.

Trumps advokat central

Central i hårddiskhärvan och den som lämnat ut uppgifterna till New York Post är Trumps vän och advokat Rudy Giuliani. Förutom delar av materialet som hanterats journalistiskt av New York Post har han på sin kanal på Youtube lagt upp en 16 minuter lång video där han i korta drag anklagar Joe och Hunter Biden, och flera andra namngivna medlemmar i familjen, för att vara en ren gangsterfamilj – ”Biden crime family”.

Han visar i videon upp bilder på olika länders flaggor, affärsmän, hur stora pengatransaktioner har gått och hur de ska vara kopplade till Joe Biden. Inga källhänvisningar ges till de långtgående anklagelserna. Han anklagar också demokraterna för att drivas av ett så starkt hat mot Donald Trump att de inte ser hur korrupt Joe Biden är.

Historien är unik i den meningen att vissa delar i den påstådda skandalen fått spridning genom en av USA:s största tidningar, den konservativa och Rubert Murdoch-ägda, New York Post. Men de grövsta anklagelserna sprids genom hans egen kanal.

Joe Bidens kampanjstab säger i ett uttalande att de har gått igenom dåvarande vicepresidentens schema och inte hittat något som tyder på att ett möte med rådgivaren från Burisma ägt rum, uppger Politico.

Foto: Youtube
Rudy Giuliani har lagt upp en 16 minuter lång video där han anklagar Joe och Hunter Biden.

Rysk operation

I uttalandet sägs också att utredningar av media, under riksrättsförhandlingarna och dessutom av två kommittéer i senaten ledda av republikaner alla kommit fram till samma slutsats: Att Joe Biden endast utförde USA:s officiella politik gentemot Ukraina och inte var inblandad i något fuffens.

”Företrädare för Trumps administration har själva vittnat under ed om det”, uppger talespersonen Andrew Bates.

Han kommenterar också det faktum att New York Post skriver att de inte fått någon kommentar om uppgifterna kring Hunter Biden från Joe Bidens stab.

Andrew Bates säger tidningen aldrig frågade specifikt om de bärande delarna av anklagelserna.

”Och de nämnde definitivt inte att Rudy Giuliani – vars misskrediterade konspirationsteorier och samröre med personer kopplade till ryska underrättelsetjänst det rapporterats flitigt om – påstod sig ha sådant material.”, står det också i uttalandet.

Flera rådgivare till Joe Biden som Politico talat med säger att de aldrig hört talas om den ukrainske energirådgivaren och att ett möte med vicepresidenten skulle ha ägt rum.

– Det är en rysk desinformationsoperation. Det känner jag mig bekväm med att säga, säger Michael Carpenter, som står nära Biden och är expert på ryska frågor, till Politico.

Trump blev varnad

Uppgifter i natt i Washington Post pekar åt samma håll. Tidningen skriver att amerikansk underrättelsetjänst ska ha varnat Vita huset i fjol att Rudy Giuliani var måltavla för en rysk operation vars syfte var att förmedla falsk information till presidenten, skriver tidningen.

Varningarna var baserade på flera källor, inklusive uppsnappad kommunikation, som visade att Giuliani träffade rysk underrättelsetjänst under en resa till Ukraina i december 2019. Han var i landet för att samla information som skulle avslöja korrupta affärer knutna till Joe Biden och hans son Hunter Biden, enligt Washington Post.

Oron från amerikansk underrättelsetjänst var att Giuliani användes för att sprida rysk desinformation vidare till presidenten, enligt tidningens källor.

Varningarna ska ha fått Trumps nationella säkerhetsrådgivare Robert O’Brien att säga till presidenten att all information som Giuliani fått fram i Ukraina ska anses kontaminerad av ryssarna.

Säkerhetstjänsten ville “skydda presidenten från att säga något dumt”. Men enligt Washington Posts källa var O’Brien osäker på att han hade fått Donald Trump att förstå budskapet. Han ska ha ryckt på axlarna åt uppgifterna och sagt “Sån är Rudy”

Ilska bland republikaner

Det som republikanerna, oavsett vad som stämmer i mejlen och hur de ska tydas, använder i kampen för Donald Trumps omval är att slå ner på Facebook och Twitter och deras påstådda stöd för Joe Biden som ett hot för demokratin.

Mitch McConnell, majoritetsledare i senaten, säger att det är helt förkastligt att blockera artiklarna om hårddisken.

– Det borde inte finnas någon slags talpolis i det här landet. Jag tycker inte att något monopol borde få bestämma vem som ska få tala, säger han i ett tal i Marion, Kentucky enligt Reuters.

Han ger också sitt stöd till de republikanska kollegor som vill kalla Twitter-chefen Jack Dorsey till förhör.

Publicerad: