Att Svenonius sumpar vaccinet är katastrof

Stockholm behöver en haverikommission

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Irene Svenonius (M) ansvarig politiker
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Irene Svenonius (M) ansvarig politiker

LEDARE

Det kunde inte sagts tydligare: de sköraste ska vaccineras först.

Och det var inget allmänt tyckande från Folkhälsomyndigheten. Att vård ska ges efter behov är lag i Sverige. Att vaccin är en fråga om liv eller död för exempelvis multisjuka äldre vet vi också.

I större delen av Sverige har det fungerat. I takt med att vaccindoserna leverats har man betat av prioriteringslistorna.

Andra gick före

Men i Stockholm valde man att vaccinera andra grupper först, som personal, vilket avsiktligt har ställt de allra sårbaraste utan skydd.

Sedan pandemin började ser Stockholm nu ut att ha misslyckats i varje led av krisen. De regionala lagren med skyddsutrustning existerade inte, testningen har genomgående misslyckats, smittspårningen likaså och nu har ligger man sämst till i landet i vaccineringen.

Lika mycket vaccin

Stockholm har fått lika mycket vaccin som andra, doserna delas ut i proportion till andelen 70+ i befolkningen. Ändå ligger man långt efter när det kommer till att faktiskt ge sprutorna.

Foto: LOTTE FERNVALL

I Svenska Dagbladet i dag redovisas en enkät där man frågat olika regioner hur vaccinationen fortskrider. Sveriges regioner har nu inlett fas två i vaccinationen. Det betyder att de allra sköraste har fått vaccin och att även personer längre ner på prioriteringslistan kan börja vaccineras.

Men inte Stockholm, man ligger kvar i vaccineringsfas ett.

Skyller på andra

Från början har den politiskt ansvariga politikern, Irene Svenonius (M), satt i system att skylla ifrån sig på andra samt att inte ställa upp i ansvarsutkrävande intervjuer och debatter.

Moderaternas strategi är uppenbarligen att tysta debatten genom att helt enkelt inte delta i den. Det är inte särskilt demokratiskt men det är en politisk strategi som har fungerat förut.

Oberoende granskning

På Expressens debattsida kräver nu socialdemokraternas högsta politiker i Stockholm, Aida Hadžialić och Karin Wanngård, en oberoende granskning av vaccinationshaveriet och varför de äldre har prioriterats bort.

Det är väl rimligen det minsta man kan begära. Modellen kan ju vara den nationella coronakommission som tillsattes efter krav från bland andra Moderaterna.

Och precis som Moderaterna då var noga med att påpeka: det är väldigt viktigt att väljarna får korten på bordet i god tid innan valet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.