Läkarna: Kennekas död var en olycka

avSusanna Hållbus

NYHETER

Efter en festnatt på ett hotell i Chicago gick en ung kvinna vilse och hamnade i ett kylrum. När hon väl hittades var hon så nedkyld att hon dog.

Mamman var övertygad om att dottern blivit mördad, men nu visar den rättsmedicinska rapporten att Kenneka Jenkins tragiska död förmodligen var en olycka.

Det rapporterar Washington Post.

1 av 2
Kenneka Jenkins, 19.

Enligt rättsläkarnas utredning dog Kenneka Jenkins av alkoholförgiftning och nedkylning. Proverna visar också positivt för topiramat, en epilepsi- och migränmedicin som kan förstärka effekten av alkohol.

”Den belastningen av centrala nervsystemet i en kall miljö kan påskynda hypotermi och döden”, skriver läkarna i rapporten.

Enligt polisens utredare finns inga tecken på att någon tvingade Kenneka Jenkins att dricka alkohol och ta den receptbelagda medicinen.

Övervakningsfilmen från hotellet visar hur Kenneka lämnar festen i rummet ungefär 03.30, under natten till lördag 9 september.

Tunga ståldörrar

På bilderna syns hur hon går vilse i korridorerna. Till slut kommer hon in i ett tomt kök. Där försvinner Kenneka Jenkins ur bild.

Nu återstår frågan om hon själv irrade sig in i kökets kylrum, eller om någon lurade in henne – något som Kenneka Jenkins mamma håller för troligt.

Hotellets kylrum ligger inne i ett större, svalt skafferi. Mamman ifrågasätter att den påverkade Kenneka Jenkins själv kunde dra upp två tunga ståldörrar och stänga dem igen bakom sig. Båda dörrarna går att öppna inifrån. På utsidan, i köket, sitter en lampknapp till utrymmet.
Ljuset var släckt.

Polisen tillbakavisar tesen att någon stängt in Kenneka Jenkins med avsikt att döda henne.

Inga tecken på gräl

”Inget tyder på att någon annan var i köket tillsammans med den nu avlidna. Och det finns inga tecken på att hon grälade eller interagerade med någon annan precis innan hon dog”, skriver utredarna.

Mamman är kritisk mot att hotellet och polisen inte reagerade tillräckligt snabbt när familjen slog larm om att Kenneka inte kommit hem.

– Om de bara hade tagit mig på allvar och kollat på en gång, hade de hittat min dotter mycket tidigare. Hon hade kanske varit i livet, säger hon till Chicago Tribune.