Allt du behöver veta inför Thailandsresan

Checklista: Pass, visum, försäkring, vaccin, tidsskillnad

Publicerad:
Uppdaterad:
Det måste du tänka på innan resan till Thailand.
Foto: TT Nyhetsbyrån, Getty images
Det måste du tänka på innan resan till Thailand.

Thailand

Att resa till Thailand är inte bara att boka och åka.
Här är en checklista du behöver pricka av innan du ska åka till svenskarnas favoritresemål.

Vi är väl många som drömmer om klibbigt ris med het curry och ljummet dopp i ljusturkost hav. Thailand lockar när mörkret sänker sig över norden, men det finns många saker att tänka på innan du kan känna dig redo att åka iväg.

Thailand har länge varit svenskarnas favoritresemål och kanske särskilt över jul och nyår. Finkorniga vita stränder, turkosa hav och djupgrön tropisk natur får svenskarna att slå endorfina volter inombords. Dock är det lätt att glömma bort saker, särskilt när stressen är som värst inför jul.

Här kommer en lista på saker som är bra att ha koll på innan du reser iväg.

Pass och visa – det gäller i Thailand

För inresa i Thailand bör du ha ett pass som är giltigt sex månader från inresedatum. Resenärer med svenskt pass behöver inget visa eftersom Thailand har avtal om visumundantag med 52 länder (däribland Sverige). Det betyder att turister från dessa länder kan stanna upp till 30 dagar i Thailand utan visum om de rest in via en internationella flygplatser. Turister får vistas i landet max 90 dagar under en sexmånadersperiod. För att stanna längre måste man ansöka om förlängning eller visum.

Försäkringarna du behöver i Thailand

Ta reda på hur du är skyddad när du åker iväg. Du kommer inte att behöva alla försäkringar som du blir erbjuden, till exempel kanske hemförsäkringen täcker vissa saker, kreditkortet som resan betalades andra. Gå igenom reseskyddet och se till att du har så att du klarar dig i skydd, men så att du inte betalar för mycket.

Vaccin före Thailandsresan

Se över ditt vaccinationskort. Kontakta en vaccinationsklinik och se till att du har allt som du behöver för att besöka området du ska resa till i Thailand. Du kommer inte att vilja drabbas av japansk enecefalit (finns på landsbygden), tyfus (finns om du har otur i livsmedel utanför stora restauranger), denguefeber (sprids via myggor) eller gula febern.

Minst fyra-sex veckor innan avresa är det dags att ta eventuella sprutor för att du ska hinna få ett tillräckligt skydd i tid. Samtliga resenärer bör vara vaccinerade mot hepatit A innan avresa. Intyg på vaccination mot gula febern krävs för resenärer som anländer från områden där smittorisk för gula febern förekommer.

Mygg

Tänk på att mygg kan sprida sjukdomar. Denguefeber och malaria är otrevliga sjukdomar, så planerar du att bo under något enklare förhållanden, ta med myggnät och se till att alltid ha med dig myggsprej. I vissa områden och om du planerar att stanna längre än ett par veckor kan det vara bra att äta malariatabletter.

Rabies

Det finns risk för rabies i Thailand. Apor, katter och hundar är så klart oftast gulliga, men undvik att ta kontakt, du vet inte vilket djur som är sjukt eller inte, och sök vård direkt om du skulle bli biten.

Tidsskillnad mellan Sverige och Thailand

Thailand ligger sex timmar före Sverige i tid, det vill säga när klockan är 12 i Sverige är det middagstid i Thailand. 

Saker du kanske inte visste att du inte får göra enligt lag

  • Det är olagligt sedan 2008 att föra in och att röka e-cigaretter i landet, överträdelse kan ge böter eller fängelse upp till tio år.

  • Från och med februari 2018 är det olagligt att röka vanliga cigaretter på flera stränder. Bland annat Patong strand, Hua hin strand och Khlong Dao strand på Ko Lanta. Överträdelse kan ge böter och fängelse upp till ett år.

  • Upp till 110 000 kronor i böter eller ett år i fängelse riskerar du om du tar en bild på dig själv med en öl.

  • Det är strikt förbjudet att trampa på mynt eller sedlar. Den omåttligt populära kungen Bhumibol Adulyadej, som avled 2016, är nämligen avbildad på pengarna.

  • Det är också ytterst förbjudet att spotta ut tuggummi på gatan.

Klimatkompensera för resan

Att flyga till Thailand kostar mycket i koldioxidutsläpp. Du kan aldrig nollställa ditt klimatavtryck genom att klimatkompensera, men att klimatkompensera om du ändå har tänkt åka, är bättre än att göra ingenting. Håll dig till tjänster som är godkända av FN, så kallade CDM-projekt (Clean Development Mechanism), och såna som är certifierade enligt miljörörelsens certifiering med Gold Standard som har organisationer som Greenpeace och WWF i ryggen.

Här är några exempel på företag som säljer klimatkompensationer:

klimatkompensera.se, viskogen.se, tricorona.se, zeromission.se, climatecare.org, myclimate.org och southpole.com

Källor: Erv, Tui och thailändska ambassaden

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA