Z.E döms för vansinnesfärd utan körkort

Polisens bilder motbevisar rapparens påstående att föraren skulle ha flytt ur bilen

avTorbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisens bilder avslöjar honom.

Därför fälls Jozef ”Z.E” Wojciechowicz för vansinnesfärden genom Stockholms innerstad – där han körde drogpåverkad i 130 kilometer i timmen.

– Jag har inte kört bilen, säger rapparen i polisförhör.

Rapparen Jozef ”Z.E” Wojciechowicz, 25, som inte har något körkort, har dömts i Stockholms tingsrätt för olovlig körning, vårdslöshet i trafiken och tre fall av ringa narkotikabrott.

I bevisningen finns bland annat polisens bilder som visar hur bilens förare tvingats bromsa in kraftigt för att slutligen stanna med förardörren tätt intill en betongvägg. Trots detta hävdade den hyllade rapparen i polisförhör att bilens egentliga förare flytt ur bilen i farten och försvunnit från platsen.

Foto: MARCUS ERICSSON
Z.E nekar till trafikbrotten.

Blåljus

Enligt förundersökningen mötte Z.E en polispatrull på Södermalm i Stockholm en tidig morgon i juli förra året. Polispatrullen blev misstänksamma över hur långsamt föraren körde och gjorde därför en u-sväng och satte på blåljusen för att kontrollera nykterheten.

1 av 5 | Foto: Polisen
Här tog vansinnesfärden slut – efter lång bromssträcka

Polispatrullen redogör i förundersökningsprotokollet för hur föraren av bilen då ökade hastigheten rejält och körde genom ett flertal gator i Stockholms innerstad i hastigheter över 130 kilometer i timmen. Bilen passerade bland annat fem oövervakade övergångsställen och körde också genom en mörk kurva på fel sida vägen.

I en återvändsgränd tvingas Z.E tvärbromsa, med långa bromsspår som följd.

I polisförhör hävdar rapparen att han i själva verket varit passagerare i en svarttaxi och att den verkliga bilföraren hoppat ur fordonet och flytt från platsen.

– Han hoppade av i farten, för bilen rullade och vi slog i, jag känner det i nacken fortfarande, sa Z.E i polisförhöret.

Dörrarna gick inte att öppna

Hur lång sträcka bilen då fortsatte rulla efter att föraren skulle ha hoppat ur vet han inte.

– Ingen aning men vi rullade ett tag. Sen var det buskar och skog där, han måste ha sprungit ner där, säger Z.E i polisförhöret.

Men enligt den efterföljande polispatrullen har ingen person hoppat ur bilen i farten. Bilder från platsen där färden tagit stopp visar också kraftiga bromsspår och hur bilen slutligen hamnat med förarsidan så tätt intill en betongvägg att varken förardörren eller passagerardörren på den sidan gick att öppna.

I polisförhöret erkände Z.E att han rökt cannabis innan han satte sig i bilen och att den mängd cannabis, totalt drygt tre gram, som också hittades i bilen tillhörde honom.

Nekar till trafikbrott

I tingsrätten fortsatte Z.E att neka till trafikbrotten, men erkände sig skyldig till ringa narkotikabrott för innehav. Dels vid gripandet i samband med vansinnesfärden och dels vid två tidigare tillfällen där han också stoppats av polis och haft en mindre mängd narkotika på sig, vid ett av tillfällena cannabis och vid ett annat en tablett av den morfinliknande substansen tramadol.

Tingssrätten går på åklagarens linje och fäller rapparen för såväl trafikbrotten som narkotikabrotten. Z.E döms till 130 dagsböter, totalt 15 600 kronor.

Nöjesbladet har varit i kontakt med Z.E:s försvarsadvokat. 

– Jag har ingen kommentar att lämna för Jozefs räkning i detta skede, säger advokat Markus Nyman.

Nöjesbladet har sökt Z.E via mejl och hans sociala kanaler.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM