Minst 29 döda på Madeira – turistbuss körde av vägen

Borgmästaren: Alla är tyska medborgare

avChristina Nordh, Sebastian Laneby

Turistbussen körde av den kurviga vägen och voltade utför bergssidan i turistparadiset Madeira.

Minst 29 personer är döda.

– Jag hittar inte ord för det som har hänt, säger borgmästaren Filipe Sousa.

55 passagerare och en turistguide fanns ombord på bussen som i går kväll körde uppe i bergen nära staden Canixo de Baixo på turistön Madeira, enligt lokala medier.

1 av 2 | Foto: HOMEM GOUVEIA/EPA
Sammanlagt är minst 29 personer döda i busskraschen.

Bussen var enligt uppgift på väg till öns huvudstad Funchal när olyckan inträffade. Turistbussen körde av vägen i en kurva och voltade flera gånger innan den stannade mot ett hus utefter bergssidan.

Borgmästaren Filipe Sousa från närliggande Santa Cruz säger att elva män och 18 kvinnor dog i kraschen. Enligt honom kommer samtliga från Tyskland.

– Jag hittar inte ord för det som har hänt, säger Filipe Sousa till lokala SIC.

Ytterligare 22 personer skadades i kraschen, skriver den lokala nyhetsbyrån Lusa. Det är inte känt hur allvarliga deras skador är.

”Taket slets av”

Lokala medier på plats beskriver olyckan och händelseförloppet som fasansfullt.

Bussen ska ha voltat nedför bergssidan och taket på bussen slets delvis av. Enligt tyska Bild flög passagerare ”som dockor” ut ur bussen.

Det första larmet kom vid 18.30-tiden och minst 14 ambulanser skickades till platsen. De skadade fördes till två olika sjukhus på ön, tre med livshotande skador.

Bussföraren och turistguiden, som båda är portugiser, skadades också i kraschen, men det är oklart hur svåra deras skador är.

– Vi har händerna fulla. Många skadade i olyckan fördes hit, många av dem är svårt skadade, säger en talesman för ett av sjukhusen till Bild.

Två av dödsoffren kan enligt räddningstjänst på plats vara två portugisiska fotgängare.

På bilder ses skadade passagerare få hjälp bort från olycksplatsen av räddningspersonal. Flera av de skadade tvingades vänta på hjälp vid vägkanten.

Knivskarp kurva

Regionalpolitikern Roberto Almada beskriver området där bussen körde av vägen som svårt olycksdrabbat.

– Strax innan området där bussen körde av är det en väldigt skarp kurva som går från väst till öst. Där har det varit många olyckor tidigare. Det är ett väldigt svårt ställe för förare, speciellt för förare av större fordon, säger han till Daily Mail.

Aftonbladet var i går kväll i kontakt med UD, då fanns det inga rapporter om skadade svenskar.

– Men vi undersöker det via ambassaden i Lissabon, sa Lina Eidmark, pressekreterare på UD.

ARTIKELN HANDLAR OM

Portugal