Goop vann Prix d'Amérique igen: "Fantastiskt"

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Svenske stjärnkusken Björn Goop vann Prix d'Amérique med Face Time Bourbon på Vincennesbanan i Paris.
Foto: Kamil Zihnioglu/AP/TT
Svenske stjärnkusken Björn Goop vann Prix d'Amérique med Face Time Bourbon på Vincennesbanan i Paris.

För andra gången på tre år har Björn Goop vunnit Prix d’Amérique.

Med stor skicklighet och taktisk kyla segrade 43-åringen i världens tuffaste travlopp med franska Face Time Bourbon.

– Det är fantastisk och jag är så glad. Vilket krig det var där ute, sade Björn Goop kort efter loppet.

Björn Goop valde åter rätt tillfälle att köra ett av sina bästa travlopp. Face Time Bourbon fick en vilsam löpning, medan Goop lät sina konkurrenter lägga kraft och fajtas om positioner.

Själv placerade han vinnaren som tvåa i andraspår. I sista kurvan hade han favoriten Davidson du Pont framför sig och Belina Josselyn utvändigt i tredjespår.

Jean-Michel Bazire och Franck Ouvrie gjorde allt för att stänga in Face Time Bourbon. Men Goop höll sig kall och han förivrade sig inte heller när luckan kom invändigt på upploppet. Efter 50 meter hade den snabbe femåringen fått upp farten och han passerade Davidson du Pont och Belina Josselyn invändigt i raketfart.

"Sade bara bang"

– Det var en härlig känsla, det sade bara bang. Det var en enorm känsla när jag insåg att vi skulle hinna fram. Hästen är fantastisk, en internationell stjärna som har en fantastisk inställning och en enorm speed, sade Goop till Kanal 75.

Frågan många ställde sig inför årets Prix d’Amérique, som fyllde 100 år, var om blott femårige Face Time Bourbon var mogen att utmana den äldre världseliten. Alla frågetecken rätades ut till ett stort utropstecken. Mycket tack vare Björn Goop i sulkyn.

Segertiden blev 1.11,5 över 2 700 meter, två tiondelar från löpningsrekordet som delas mellan Bold Eagle och Readly Express/Björn Goop.

Tränaren Sébastien Guarato var oerhört lycklig efter sin tredje seger i Prix d’Amerique. Bold Eagle vann 2016 och 2017.

– Bästa hästen och bästa kusken, jublade han.

40 000 åskådare

2018 vann Goop Prix d’Amerique med Readly Express. Han var nära att ta andra raka i fjol med Timo Nurmos stjärna men efter en hård slutstrid fick han ge sig mot Jean-Michel Bazires duo Belina Josselyn och Looking Superb. Nu blev det revansch.

Den svenske toppkusken har satsat alltmer på Frankrike de senaste åren. Han har ett eget träningsstall i Normandie med 30-talet hästar och han tävlar varje vecka på Vincennes under vintern.

De svensktränade hästarna Propulsion, Milligan’s School och Ringostarr Treb var utan chans inför drygt 40 000 åskådare på Vincennes.

– Propulsion fick ingen plats i starten och det blev sedan en för tuff inledning innan vi fick ledningen på långsidan, sade Örjan Kihlström.

– Milligan’s School hamnade alltför långt bak på innerspår och fick sedan aldrig helt fritt. Jag är nöjd med hästen, nu laddar vi för Olympiatravet i april, sade tränaren Stefan Melander.

Den totala prissumman i Prix d'Amérique var i år 900 000 euro, motsvarande drygt 9,4 miljoner kronor.

Rättad: I en tidigare version av den här texten angavs felaktig information kring prissumman. Rätt ska vara att den totala prissumman är motsvarande 9,4 miljoner kronor.

Publicerad: