Det finaste du kan göra på mors dag är att rösta

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

När min mormor Nanny föddes ägde kvinnor i Sverige inte sin egen frihet.

I veckan fyller rösträtten för oss kvinnor i Sverige 100 år. Den finaste och viktigaste presenten du kan ge din mamma, dig själv, våra döttrar och vår demokrati – är att rösta i EU-parlamentet – och lägga din röst på någon som kämpar för en jämställd värld. Där kvinnor har rätt till sina kroppar. Och inte minst, rätten att själv välja när man vill bli mamma. En rätt som inte är självklar i många delar av vår värld.

Instamgramprofilen @mabes_m kommenterade nya abortlagstiftningen i Alabama bäst: ”När straffet för att utföra en abort efter en våldtäkt är hårdare än straffet för att våldta, då vet man att det förs ett krig mot kvinnor”. 

Mors dag på söndag. Jag hoppas på en morgon, där barn och make smyger upp hyfsat tidigt ur sängen och överraskar mig med en ros och gärna ”Ja må hon leva!”. 

Men viktigast av allt: att få ta med hela familjen och rösta på valdagen. Att rösta är den finaste presenten vi kan ge alla mödrar i vårt land. Att hylla att vi lever i ett land där vi kvinnor i dag äger rätten över vår frihet, och såklart rätten över våra kroppar. Ingen får ofreda vår kropp, låt det fortsätta vara så.

Behöver vi ens prata om det? Uppenbarligen. När Peter Lundgren, SD:s toppnamn för EU, är en man som valt att tafsa en partikollega på brösten, och förklarar det hela med att han var en ”tölp”. Precis som att han inte visste bättre. Och brottsoffret som blev tafsad på förklarar det hela i en SD-film som ”oturligt”. Jag tror inte på att det är otur som gör att män sexuellt ofredar kvinnor, och jag tror inte att Peter är någon slags valptölp som inte vet att man inte ska ta på en kvinnas kropp utan tillåtelse.  Det är inte otur eller ”dumbom”-het som gör att man tafsar på en kvinna. För mig är det ett mysterium att Peter Lundgren år 2019 står som ett av toppnamnen till EU. Är det ens på riktigt?

Men det påminner mig om att inget är för givet. Kampen för kvinnors rättigheter är just en kamp. Samtalen och kampen måste fortsätta. För bakslagen kommer.

Som när Alabama häromveckan tog tydliga steg mot att inskränka kvinnors rättigheter genom att instifta en ny lag som kan döma en läkare som utför en abort till upp till 99 års fängelse. Alltså, ett hårdare straff än våldtäktsmän kan dömas till i samma stat.

Arkivbild. Röstning i EU-val.
Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT
Arkivbild. Röstning i EU-val.

Och nej, tyvärr är det alltså inte bara i Alabama de otäcka vindarna av kvinnofientlighet à la dystopiska ”The Handmaid’s tale” vinner kraft. I västeuropeiska Nordirland finns en abortlagstiftning från 1800-talet, som till skillnad från lagen i Alabama, som slår mot läkaren, slår direkt mot kvinnan. Väljer hon abort riskerar hon enligt lagtexten upp till livstids fängelse. I vårt grannland Polen, inte många mil från svenska kusten, har vi en nation, med en av världens hårdaste abortlagstiftningar, där runt 80 000 illegala aborter genomfördes under 2017. Och vårt eget Sverige valde, att som en av våra folkvalda representanter, skicka Lars Adaktusson från KD, som alltså 22 gånger valde att rösta mot abort i EU-parlamentet.

Obegripligt, att vi skickar politiker till Europa, som så aktivt röstar mot kvinnors och flickors rättigheter.

Låt mig påminna: Att lagstifta mot aborter, får inte aborter att upphöra. Varje år, uppger Läkare utan gränser, genomförs 22 miljoner osäkra aborter världen över, och runt 47 000 kvinnor och flickor dör till följd av dessa.

EU är ett av våra viktigaste projekt för att jobba för fredliga och inkluderande samhällen, för jämlikhet, jämställdhet och förstås alla människors lika värde. Hylla vår 100-åriga rätt att våra döttrar och söner i dag föds med lika rättigheter, till fria individer.

Höj din röst på söndag. Höj din röst på mors dag. Den behövs.

För allas rätt att själva bestämma när de ska bli mamma.

Publicerad:

LÄS VIDARE