Kalifornien förbjuder djurpäls

avClaes Olsson

Den amerikanska delstaten sätter ner foten. Kalifornien förbjuder nu både framställning och återförsäljning av päls.

Som första delstat i USA inför nu Kalifornien ett förbud mot djurpäls. Invånarna kommer inte att kunna sälja, eller framställa, päls från djur från och med 2023. Det ska framförallt gälla vid tillverkning av kläder, skor och handväskor.

– Kalifornien är ledande när det kommer till djurhälsa och djurskydd och det innebär att vi i dag även förbjuder försäljning av päls, säger guvernören Gavin Newsom i ett uttalande, enligt BBC.

Den nya lagen innehåller även ett förbud mot vilda djur på cirkus – med undantag för katter, hundar och hästar.

Förbudet gör dock undantag för läder, kohud och hela plädar från hjort, får, och get. Den nya lagen gäller heller inte uppstoppade djur eller försäljning av pälskläder i second hand-butiker.

1 av 2 | Foto: Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Säljare ska straffas med böter. Arkivbild.

Kritiken: ”Radikal vegansk agenda”

Boten för den som bryter mot förbudet kommer att ligga på 500 dollar. Det motsvarar omkring 4 900 kronor. Vid upprepade brott mot pälslagen kan bötesbeloppet bli dubbelt så högt.

Kaliforniens nya drag har kritiserats av branschorganisationen Fur Information Council. En talesperson för organisationen kallar lagen för en ”radikal vegansk agenda” där ett pälsförbud är ett första steg mot ”andra förbud mot vad vi äter och har på oss.”

ARTIKELN HANDLAR OM

Djurskydd

USA

Brott

Hästar

Katter

Cirkus