Tre åtalas för penningtvätt i växlingskontor

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Tre personer med koppling till ett växlingskontor i Göteborg åtalas för penningtvätt vid Göteborgs tingsrätt. Arkivbild.
Foto: Helena Landstedt/TT
Tre personer med koppling till ett växlingskontor i Göteborg åtalas för penningtvätt vid Göteborgs tingsrätt. Arkivbild.

NYHETER

Tre personer med koppling till ett växlingskontor i Göteborg åtalas för penningtvätt vid Göteborgs tingsrätt.

”Jag har åtalat tre personer för grovt penningtvättsbrott alternativt grov näringspenningtvätt”, säger Gustav Nyström, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg i ett pressmeddelande.

Personerna misstänks för att ha tvättat pengar från grov narkotikabrottslighet.

När Tullverket gjorde ett tillslag mot växlingskontoret hittades omkring 1,7 miljoner kronor i olika lönnutrymmen. Under utredningen har det uppdagats att pengarna använts i en verksamhet där kontanter förmedlats i stor omfattning utan någon kontroll av varifrån de kommer. Man hade heller inte vidtagit några andra åtgärder för att undvika penningtvätt. Sammanlagt förmedlades omkring 10 miljoner kronor som har skickats både inom och utom landet.

En granskning av växlingskontorets bokföring visade också på omfattande brister, varför företrädaren för kontoret även åtalas för grovt bokföringsbrott. Åklagaren yrkar även på en företagsbot mot växlingskontoret på 2,5 miljoner kronor.

Fallet har en koppling till den liga som misstänks ha fört in tusentals kilo kokain och heroin till Europa via Nederländerna. Delar av narkotikan har smugglats vidare till Sverige.

I det ärendet pågår ett omfattande mål i Göteborgs tingsrätt mot 15 personer som rör synnerligen grova narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling.

Publicerad:

LÄS VIDARE