Dold kamera hittad på toalett i gruvan

avSara Milstead

Publicerad:
Uppdaterad:

En anställd vid LKAB i Kiruna fann på onsdagen en dold kamera under handfatet på toaletten.

– Jag känner mig så sjukt kränkt, arg och ledsen, skriver en kvinna som jobbar på företaget i ett inlägg på sociala medier.

Upptäckten gjordes på onsdagen i en gruva på 1070 meters djup. Precis utanför en av toaletterna – under handfatet – satt en väl dold kamera fastsatt med vitmålad tejp.

En medarbetare skrev på sociala medier efter upptäckten:

”Härmed kommer jag aldrig att gå på toan med lyset tänt. Kommer aldrig duscha i omklädningsrummen. Otrygg är bara förnamnet. Önskar och hoppas att ingen annan ska behöva utsättas för detta. Obeskrivlig känsla, så många funderingar. Vem är det?!? Vad görs av filmerna? Läggs dom ut på nätet?”

Det är i nuläget oklart om det var en gemensam toalett som utrustats med kamera.

Foto: Per Larsson / TT
Gruva i Kiruna.

Toaletterna genomsökta

Under torsdagen beordrades alla avdelningar att genomsöka toaletter och duschutrymmen i jakt på fler kameror.

LKAB:s pressavdelning bekräftar händelseförloppet.

– Det stämmer. I går var det en person som upptäckte en kamera, väl dold, på 1070 meters djup, säger Kajsa Lindmark, kommunikatör LKAB, och fortsätter:

– Personen i fråga anmälde det till sin chef, som i sin tur har tagit det vidare.

Enligt Kajsa Lindmark har det misstänkta brottet polisanmälts.

– Men vi har ingen aning om vem det är.

Hur har reaktionen varit bland de anställda?

– Jag kan väl inte tala för alla, men vi ser väldigt allvarligt på det. Både personalen och företagsledningen. De medarbetare som har uttalat sig – och skrivit till oss – har velat att vi går till botten med det här. Det här rör kränkningar mot andra människor och deras känsla av trygghet.

LKAB har under senare år intensifierat sitt arbete mot kränkningar på arbetsplatsen och 2018 antog företaget en uppförandekod som berör etik, jämställdhet och mångfald.

– Vi har jobbat mycket med detta. Vi har uppförandekod, normer och regler, så det här är en stor besvikelse, ett nederlag, säger Kajsa Lindmark.

Hon påpekar dock att de flesta sköter sig alldeles utmärkt.

– Det här är en enskild individ, så här beter sig inte alla på arbetsplatsen. Och det är inte bara en kränkning mot kvinnor, utan även mot män. En kränkning av ens personliga integritet. Att man inte får känna sig trygg. Det är faktiskt fruktansvärt, säger hon.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

LKAB

Kiruna

Gruvor

Brott