Kommunalråd Frida Trollmyr (S) färdigställer hotellet medan Lina Hirsch övervakar.
Foto: Robert Rosén
Kommunalråd Frida Trollmyr (S) färdigställer hotellet medan Lina Hirsch övervakar.

Insekternas nya jättehotell invigt

Publicerad:
Uppdaterad:
Kommunalråd Frida Trollmyr (S) färdigställer hotellet medan Lina Hirsch övervakar.
Foto: Robert Rosén
Kommunalråd Frida Trollmyr (S) färdigställer hotellet medan Lina Hirsch övervakar.

NYHETER

Det blev inget officiellt världsrekord.

Men inofficiellt sett är det 25 kubikmeter stora insektshotellet världens största.

– Vi har skojat mycket om det skulle bli fullsatt. Då tror jag att det är hela Malmös population av insekter som vi kan trycka in, säger Lina Hirsch, trädgårdsingenjör i Slottsträdgården, i samband med invigningen.

Det började som en lite halvgalen idé från Slottsträdgårdens trädgårdsingenjörer Linnéa Dickson och Lina Hirsch. Kollegorna på kommunen nappade dock snabbt på tanken om att anlägga världens största insektshotell i Slottsträdgården i Malmö.

Sedan i slutet av juli har det sporadiskt snickrats på hotellet och under torsdagseftermiddagen kunde man färdigställa bygget. Det 47 meter långa och cirka 25 kubikmeter stora insektshotellet kunde då invigas.

– Vi tänker att det här insektshotellet ska kunna öka människors kunskap om insekter, men också att det ska ge insekter ett bättre habitat i staden, säger Frida Trollmyr (S), kommunalråd för kultur- och fritidsfrågor.

Foto: Robert Rosén
Lina Hirsch och Linnéa Dickson ligger bakom idén.

Merparten återvunnet material

Hotellet består av hundratals olika rum och är dubbelsidigt. De 486 boxarna som utgör rummet är återvunna från tidigare evenemang som arrangerats i kommunen. Interiören - bestående av bland annat löv, halm, kottar och grenar - har i sin tur hämtats i stadens parker, där man plockat material som annars skulle slängas.

Bakom byggnationen står utesnickarna som efter insamling sågat till kvistarna och grenarna för att de ska passa in. Det material som man behövt köpa in är jordankare för att ankra fast boxarna i marken, balkar i botten, några täckskivor och nät för att ovälkomna fågelgäster inte ska riva sönder hotellrum.

– Man kan säga att det är 95–97 procent som är återvunnet, säger Lina Hirsch, trädgårdsingenjör i Slottsträdgården, som uppskattar materialkostnaden till cirka 20 000 kronor.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Fyller viktig funktion

Förutom att bidra till Malmös hållbarhetsarbete lyfts även den biologiska mångfalden fram som en positiv aspekt med insektshotellet.

– Malmö stad bygger tätare, vi får mer och mer hårdgjorda ytor och fler hus i staden på samma yta. Då innebär det här hotellet att insekterna får någonstans att bo, övervintra och verka, säger Tobias Nilsson, avdelningschef för offentlig miljö på fastighets- och gatukontoret.

Tänkbara hotellgäster är solitärbin, fjärilar, tvestjärtar, spindlar och gråsuggor - vilka alla kan tänkas övervintra på hotellet den närmsta tiden.

– Vi har skojat mycket om det skulle bli fullsatt. Då tror jag att det är hela Malmös population av insekter som vi kan trycka in, om de vill. Men tanken är att erbjuda rummen och sen får vi se, säger Lina Hirsch.

Foto: Robert Rosén
Utesnickarna har sedan i somras arbetat på hotellet.

Registrerar inget rekord

Huruvida några gäster flyttat in har hon inte haft tid att kolla upp än, men tanken är att man i vår ska göra en ordentlig genomgång av hur många insekter som bor på hotellet.

– Jag tänker att vi ska försöka få till något samarbete med en skolklass som inventerar lite, säger Hirsch.

När visionen om världens största insektshotell las upp meddelade man att man skulle kontakta Guinness World Records för att medverka i världsrekordboken. Någon registrering och officiellt rekord kommer det dock inte bli - trots att hotellet är större än nuvarande rekordhållare.

”Skulle kosta 45 000”

– Guinness Rekordbok jobbar väldigt mycket att sälja sina olika titlar som PR. Det tycker inte jag är den bästa nyttan av skattebetalarnas pengar, säger Hirsch.

Kostnaden för att registrera ett världsrekord är ett bidragande skäl till att det inte blir något officiellt världsrekord.

– Det skulle kosta kanske 45 000 kronor om Malmö stad ville göra detta. Plus att det tar jättemycket administration och man ska ha folk på plats som kontrollerar och ditten och datten.

Foto: Robert Rosén
Hotellet är 47 meter långt.

Hoppas på ökad turism

Även om det inte rör sig om något annat än ett inofficiellt världsrekord konstaterade flera av invigningstalarna att Malmö numera har världens största hotell - för insekter.

– Just nu här och nu är det världens största insektshotell. Det är jag jäkligt stolt över - och det tycker jag att vi allihopa ska vara, sa Tobias Nilsson.

Frida Trollmyr stämde in - och hoppas nu på ökad turism.

– Vi hoppas också att det här ska kunna bidra till Malmö som turistmål. Att man åker hit, till våra parker, för att se världens största insektshotell.

Publicerad:

LÄS VIDARE