Företaget återkallar tillbehör för barn i bilen: ”Nacken kan knäckas”

Av: Michael Toll

Publicerad:
Uppdaterad:

Det marknadsförs som ett behagligt extrastöd för barn i bilen.

Men huvudstödet i bilbarnstolen kan vara en dödsfälla. Nu återkallas produkten.

– Vi tar ingen risk, förklarar företaget som sålt huvudstödet.

Produkten som nu tas bort från sortimentet är ett huvudstöd för barn i bilbarnstolar. Tanken är att stödet ska skydda huvudet från att åka framåt vid svängar och inbromsningar.

Problemet är att det kan vara farligt vid en kraftig inbromsning eller krock. Då fixeras huvudet samtidigt som kroppen rör sig.

”Vid en eventuell kollision kommer huvudet vara fixerat men kroppen rör sig vilket gör att nacken kan komma att knäckas”, skriver en person till Aftonbladet som flera gånger försökt få bort produkten från marknaden.

På Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, vill man inte säga om produkten är farlig men tycker samtidigt inte att föräldrar ska köpa produkten.

– Man ska aldrig använda några tillbehör som inte tillverkaren av bilbarnstolen tillhandahåller. Det tycker jag är ett relevant råd till föräldrar, säger Tommy Pettersson, laboratoriechef på VTI som utfört drygt 4 000 krocktester av bilbarnstolar.

Produkten tas bort

Efter att Aftonbladet har kontaktat företaget Let’s deal som säljer produkten försvinner varan från sortimentet.

– Vi tar ingen risk här. Denna typ av produkt kommer inte längre att finnas i vårt sortiment. Trafiksäkerhet för barn är väldigt viktigt för oss. Vi har haft en intern genomgång och sådana här produkter kommer vi inte sälja i framtiden, skriver Let’s Deal i en kommentar.

Företaget meddelar att de har kontaktat alla kunder som har köpt varan. Kunderna avråds från att använda produkten och ska få tillbaka sina pengar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM FAMILY