MSB köper brandflygplan av Saab

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Tjänsten som MSB köper av Saab innebär att bolaget förser myndigheten med två vattenskopande flygplan, tillhörande besättning och annan nödvändig logistik.
Foto: Ismael Jorda/Saab
Tjänsten som MSB köper av Saab innebär att bolaget förser myndigheten med två vattenskopande flygplan, tillhörande besättning och annan nödvändig logistik.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har upphandlat två brandflygplan av Saab. De vattenskopande flygplanen är redo att tas i bruk vid skogsbränder redan i sommar – och EU kan stå för nästan hela notan.

Mitt i den rådande coronakrisen förbereder sig Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för ett helt annat krisläge. Myndigheten har tecknat avtal med Saab om att förse myndigheten med två mindre vattenskopande flygplan från och med maj månad. Dessutom finns möjligheten att ta ytterligare två flygplan i bruk sommaren 2021.

Förstärkning till räddningstjänster

– Räddningstjänsterna och länsstyrelserna ser väldigt positivt på att kunna få den här typen av förstärkning. Det här kommer fungera på samma sätt som med helikoptrarna: att man kan helt enkelt kan höra av sig om man står i en svår situation och behöver hjälp med att fälla vatten från luften, säger Jakob Wernerman, enhetschef för nationella insatser och civilskydd, på MSB.

Notan för de två planen, inklusive bemanning och logistik, landar på totalt 30 miljoner kronor. Men hela 80 till 90 procent av summan kan bekostas av EU, eftersom MSB vill ansluta planen till Resceu, EU:s reserv av civilskyddskapacitet. Det innebär att flygplanen kan komma att användas vid bränder även i andra EU-länder.

Resurseffektivt

– Det är ett resurseffektivt sätt att stärka beredskapen för att släcka skogsbränder i norra Europa. Att göra det tillsammans inom ramen för EU-samarbetet så att vi delar kostnaderna, säger Wernerman.

Förutom möjligheten att ta fler mindre flygplan i bruk nästa brandsäsong vill man långsiktigt utöka kapaciteten med större vattenskopande flygplan.

– Vi ser att klimatförändringar och annat gör att problemet med skogsbränder riskerar att bli ännu större i framtiden.

Publicerad:

LÄS VIDARE