Högsta ökningen av antalet bekräftade coronavirusfall i Sverige hittills

Över 600 bekräftade fall det senaste dygnet

Av: Michael Toll, Nivette Dawod, Nora Fernstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

Återigen har ett nytt dystert rekord slagits.

Det senaste dygnet har 612 nya personer bekräftats vara smittade av coronaviruset i Sverige. Det är den största ökningen hittills under ett och samma dygn.

– Kurvan fortsätter uppåt, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. 

Antalet människor med konstaterad coronasmitta har nu passerat en miljon i världen, och antalet döda är över 50 000 personer.

I Sverige är siffran av bekräftade fall 6 078. Det senaste dygnet har 612 nya fall av coronasmitta konstaterats, vilket är den högsta dygnssiffran hittills.

– Kurvan fortsätter uppåt. Fortfarande är det de allra äldsta som drabbas, samt en viss övervikt på män, säger Anders WallenstenFolkhälsomyndighetens dagliga pressträff.

En förklaring till att antalet bekräftade fall ökar beror till viss del på att över 12 000 personer har testats för coronasmitta den senaste veckan. Hälften av de slumpvis utvalda testerna som gjorts har analyserats.

Men trots den stora ökningen är det fortfarande en bit kvar innan en ”peak” kan vara nådd.

– Som vi sett siffrorna nu ser vi inte en peak, det krävs veckor för att veta, det gör vi inte nu, säger Anders Wallensten.

Antalet dödsfall har stigit med 51 personer sedan igår, vilket gör att sammanlagt 333 personer i Sverige hittills har dött av covid-19.

Två av tre intensivvårdsplatser upptagna

Just nu vårdas 363 personer på intensivvårdsavdelning, enligt Svenska intensivvårdsregistret. Totalt sett har 469 personer intensivvårdats.

Enligt Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, är Stockholmsvården hårt belastad. Men ännu finns lediga platser kvar på intensivvårdsavdelningarna i regionen. Och i hela Sverige är nu en tredjedel av landets intensivvårdsplatser tillgängliga.

– Det är ansträngt i Stockholm och några regioner, det finns möjlighet att omfördela och flytta runt. Det går inte att lägga de prognoserna nu, alla resurser går till att klara detta så gott som möjligt, säger hon.

Fortsatt fokus på egenkontroll

Folkhälsomyndigheten betonade att det absolut bästa sättet att hindra smittspridningen fortfarande är alla tar ett personligt ansvar med noggrann handhygien, att hålla avstånd ute i samhället, begränsa sina sociala kontakter och avstå från onödiga resor. 

– Det tål att repeteras, det är det här som i slutändan kommer avgöra hur hård belastningen blir på vården. Men det är bara bra att gå ut i solen, säger Anders Wallensten.

LÄS VIDARE

Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten.

PODD Så kommer corona påverka svensk politik

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur regeringen och Stefan Löfven hanterar coronakrisen. Vad innebär krisen för det politiska läget och hur ser Sverige ut när krisen är över? Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: