Region Uppsala efter avslöjandet: Allvarligt och inte acceptabelt

”Vi är i kontakt med Berendsen för att få en förklaring”

Av: Lindah C Mohlin, Mira Micic

Publicerad:

200 sekunders avslöjande om fusket på en av tvättjätten Berendsens anläggningar har väckt starka reaktioner.

Flera källor har i programmet vittnat om att ren tvätt läggs på smutsiga vagnar och skickas tillbaka till sjukhusen – bland annat till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Det är inte acceptabelt. Vi kommer naturligtvis att granska det här, säger Thomas Thunblom, förvaltningsdirektör på Region Uppsala.

Tvättjätten Berendsen, som sköter tvätten från samtliga vårdinrättningar i bland annat Region Uppsala har, enligt flera källor, misskött kraven på hygienen på tvättanläggningen i Eskilstuna.

Förvaltningsdirektör: Jätteallvarligt

Programmet om hygienslarvet, där en expert uppger att detta kan medföra risker för smittspridning, har väckt starka reaktioner. Både hos tittare och hos företagets storkund: Region Uppsala.

Thomas Thunblom, förvaltningsdirektör på Fastighet och service Region Uppsala säger:

– Det är allvarligt. Direkt när jag såg inslaget så, jag tycker det är jätteallvarligt.

Han säger att Region Uppsala redan agerat och kontaktat Berendsen för att få en förklaring.

– Det är inte acceptabelt. Vi kommer naturligtvis att granska det här och vi har bett Berendsen gå igenom sina vagnar ordentligt. De kommer att komma med respons på det här för det är ingenting vi accepterar. Så får det inte se ut. 

Karin Rågsjö, sjukvårdspolitisk talesperson på Vänsterpartiet
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karin Rågsjö, sjukvårdspolitisk talesperson på Vänsterpartiet

Politiker upprörd: Superäckligt

Mejl med tips och reaktioner från tittare har strömmat in under hela dagen. Även i sociala medier har flera reagerat på avslöjandet. Karin Rågsjö, sjukvårdspolitisk talesperson på Vänsterpartiet är en av dem som reagerat:

– Jag har tittat på programmet och jag blir upprörd. Jag blir inte förvånad på ett sätt. Det här handlar om att man har jättemånga upphandlingar i kommuner och regioner. Då måste man följa upp dem, säger hon till Aftonbladet.

Personalen pratar om att det finns blod, avföring och kräk på vagnarna?

– Det är superäckligt. Det här handlar inte bara om corona utan det handlar om vad som händer varje dag på ett sjukhus. Då hoppas jag om jag skulle ligga på ett sjukhus att det inte kommer in tvättvagnar som är smittobärare. Det är ingen höjdare.

Flera tips från anställda

Det har även kommit in flera tips från olika håll i landet, där medarbetare på Berendsen uppger att det även på deras arbetsplatser finns brister i hanteringen av textilier.

Karin Rågsjö säger att hon tycker att det skulle vara bra om regionerna gjorde bättre kontroller själva:

– Det här blir pinsamt att det ofta är medierna som får nys om saker och går ut. Det vore bra om regionerna själva hittar ett system där de kunde kolla av det här bättre och faktiskt lyssnade på personalen också.

Berendsen tillbakavisar kritiken och menar att kraven uppfyllts genom en tillfällig lösning: att desinficera en stor del av vagnarna och tvätta en del av dessa för hand. I ett mejl skriver företaget att deras tvättanläggning för vagnar tagits ur drift i början av januari, då den inte fungerade bra

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Mira Micic och Lindah C Mohlin synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

Publicerad:

LÄS VIDARE