Ingen bonus för Lindahl – jobbar extra på Skype

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Det positiva: coronakrisen har gjort Hedvig Lindahl till en bättre, om än fattigare, förälder.

Det negativa: hennes fotbollsframtid är allt mer osäker.

Det självklara: hon vill avsluta landslagskarriären med OS nästa år.

Coronaviruset har slagit sina klor i Europa, och Tyskland är inte undantaget. Där är det nu förbjudet att träffas fler än två personer i offentligheten, och från sitt hem i Wolfsburg berättar Hedvig Lindahl om en märklig vardag.

– Det är väldigt konstigt. Under alla mina år med den här livsstilen har jag aldrig haft så här mycket tid hemma, och ingen fotboll att bry mig om, säger den 36-åriga landslagsmålvakten.

– Men samtidigt läser jag historier om människor som jobbar i vården och om barn som har nedsatt immunförsvar, riktigt hemska situationer, så vi är såklart på andra änden av skalan.

Personligen har krisen till och med inneburit vissa positiva effekter, framför allt att hon känner sig mer närvarande som förälder till sönerna Timothy och Nathan. Men det har också blivit tuffare.

Erbjuder videolektioner

Hon har normalt sett en bra lön i stjärnlaget Wolfsburg, säger hon, men nu kan det bli kämpigare. Tyska Bundesliga har liksom alla de stora serierna i Europa satts på paus på grund av virusutbrottet, och därmed försvinner en stor del av inkomsten i form av uteblivna bonusar.

Lindahl har därför börjat erbjuda målvaktslektioner över Skype. Under mars är det i princip gratis – den som anmäler sig får själv välja hur mycket den vill betala – men från månadsskiftet och framåt hoppas hon kunna få in lite pengar.

– På det sättet kanske jag kan bidra med något under den här tiden också. Tiderna som jag har satt upp hittills är i princip uppbokade, men i början kör jag ju också att man får betala det man vill eller inget alls.

TT: Hur tufft blir det för dig ekonomiskt under krisen?

– Jag klarar mig nog utan bonusar också, men det blir ganska stor skillnad ändå. Saken är den att vi är damspelare, vi tjänar inte så stora pengar som herrarna gör. Och eftersom jag inte vet vad som händer efter sommaren så känns det som att jag vill försöka hitta på något för att förbereda mig.

Hedvig Lindahl. Arkivbild.
Foto: ADAM IHSE / TT
Hedvig Lindahl. Arkivbild.

Utgående kontrakt

Trots att Lindahl har varit given förstamålvakt den här säsongen meddelade Wolfsburg nyligen att man inte kommer förlänga kontraktet med henne när det går ut i sommar. Coronautbrottet har heller inte varit till någon hjälp i jakten på nästa klubb.

– Min agent är i kontakt med många olika klubbar, men ingen vet något om något just nu med tanke på hur det ser ut i världen. Men det är som det är, de ekonomiska förlusterna är stora och jag kan förstå att det också är svårare för klubbarna att fatta beslut, säger Lindahl.

Kontraktet med Wolfsburg kan faktiskt komma att förlängas ändå. I ett internt dokument från Internationella fotbollsförbundet (Fifa), som Reuters har tagit del av, står det att alla utgående kontrakt för spelare och ledare borde gälla fram till att uppskjutna serier är färdigspelade.

Det vore en rimlig följdverkan, säger Lindahl.

– Om säsongerna börjar senare så blir det en ganska logisk sak. Jag vet inte om man kan begära det, men annars måste man ju bygga om trupperna innan säsongen är slut.

Siktar på OS

Om klubbframtiden är oklar känner sig Hedvig Lindahl desto mer säker på sina tankar om landslaget. Hon satsar vidare trots att sommarens OS skjutits upp till nästa år.

– OS har ju varit mitt stora mål, det som jag har kämpat hårt för. Så om jag bara hamnar i en spännande, intressant och inspirerande fotbollsmiljö,så borde det ge tillräckligt med energi för att kämpa ett år till. Tanken är att jag ska köra över OS.

EM 2021 har också flyttats fram, och det mästerskapet räknar 36-åringen bort.

– Så känns det, det är lite långt bort. Även om jag skulle hålla och spela fotboll på en okej nivå, så tror jag att Sverige är redo för en generationsväxling. Jag vet inte om jag är så önskad då längre, säger Lindahl och skrattar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN