Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Läraren Henrik fick Sveriges kändiselit att hylla sina elever

Björn Ulvaeus, Veronica Maggio och Carola höll tal

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

Läraren Henrik tyckte synd om sina sistaårselever som på grund av pandemin varken fick någon bal eller ett ordentligt studentutspring.
Han tog reda på vilka som var deras förebilder - och bjöd in dem att hålla tal för eleverna.
– Jag trodde att det kanske skulle vara två eller tre som svarade och blev helt chockad över gensvaret, säger Henrik Nilsson Tröst.

När riktlinjerna för studentfirandet på Nordenbergsskolan i Olofström kom tyckte läraren Henrik Nilsson Tröst synd om sina elever. De skulle varken få någon traditionsenlig bal eller något vanligt utspring.

– Mina elever är fantastiska och förtjänar det allra bästa. Så jag började fundera på något alternativt sätt att hylla dem, säger han.

Henrik bad eleverna berätta vad de har för svenska förebilder. Sedan satte han sig och började leta upp kontaktuppgifter till personerna. Vissa tog han kontakt med genom handskrivna brev.

– Jag berättade vem jag var och om situationen för mina elever nu i och med pandemin. Jag berättade att en eller flera av mina elever har personen som förebild och frågade om de ville hjälpa mig att fira deras student.

Läraren Henrik Nilsson Tröst tillsammans med eleverna Matilda, Amanda, Nellie, Mimi, Linn, Viktor, Jesper, Love, Wilhelm i SA17.
Foto: Privat
Läraren Henrik Nilsson Tröst tillsammans med eleverna Matilda, Amanda, Nellie, Mimi, Linn, Viktor, Jesper, Love, Wilhelm i SA17.

Henrik skrev brev och mejl och ringde till agenter och presskontakter. Han hoppades på att kanske två eller tre av personerna skulle nappa.

– Det har varit helt galna dagar. Video efter video kom in, från de mest oväntade personerna. Och det är riktigt fina hälsningar. Vi hade en elev som fick en hälsning från hockeyspelaren Joel Lundqvist och hon bröt nästan ihop.

Gjort egen sång till studenterna

Henrik har hållit hela processen hemlig för eleverna. På studentdagen fick eleverna, förutom sin personliga hälsning från en förebild, även se en video med alla kändisar - hopklippta till ett traditionellt studenttal.

– Sammanlagt blev det 50 minuter av videohälsningar och jag visste inte alls vad jag skulle göra med allt fantastiskt material så jag bad min barndomsvän Håkan Montelius om hjälp. Så det är han som suttit på sin lediga tid och redigerat ihop det här talet.

Kändistätt bland hälsningarna

I videon som laddats upp till eleverna på finns hälsningar från bland andra musikerna Jason Diakité, Carola och Veronica Maggio. Ett pampigt tal av riksdagens talman Andreas Norlén och lyckönskningar från Björn Ulvaeus, Malou von Sivers och Sean Banan. Utöver det bidrar Babben Larsson med den klassiska studentsången - och Mora Träsk med en nyskriven hyllningssång till studenterna på Nordenbergsskolan.

– Jag är glad för att så många tog sig tid att spela in hälsningar till eleverna. Människor är väldigt snälla och det blir så tydligt i det här fallet, säger läraren Henrik Nilsson Tröst.

Se hela videon med hälsningarna HÄR.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.