Publicerad:

Ambulansen ryckte ut – fick fri väg

Av: Claes Olsson

Publicerad:

Under en utryckning på tisdagen fick ambulanssjuksköterskan Marjout Öberg se hur samtliga bilister lämnade fri väg. Det är inte fullkomligt unikt men underlättar kraftigt.

– Man blir jättelycklig när man ser det, säger Marjout Öberg.

För en dryg vecka sedan rapporterade Aftonbladet om ett uppmärksammat videoklipp från räddningstjänsten i Storgöteborg. Det visade hur trafikanterna gav utryckningsfordonet fri väg i över en kilometer fram till olycksplatsen. Bilisterna hyllades av så väl stationens styrkeledare som allmänheten.

Nu har ambulanssjuksköterskan Marjout Öberg delat med sig av ett liknande klipp från en utryckning i Stockholm på tisdagen.

– Det är ett skolexempel på hur man önskar att medtrafikanterna ska göra när man dyker upp. Det förutsätter att man har uppsikt bakåt men det är många som, tyvärr, är upptagna med annat och missar att man kommer, säger hon.

1 av 2 | Foto: Marjout Öberg
När bilarna delade upp sig på det här sättet bestämde sig Marjout Öberg för att filma.

Underlättar för blåljuspersonal

Att bilister lämnar en öppen mittfåra på det här sättet är inte helt ovanligt, enligt Marjout Öberg. Men det är ändå tillräckligt tillfredsställande att det är värt att dokumentera.

– Det är en jätterolig sak att dela med sig av. Man blir jättelycklig när man ser det, säger hon och tillägger för tydlighetens skull att det inte var hon som satt bakom ratten.

På många gator i Stockholm är det trångt. Det kan därför vara svårt att bilda den här typen av mittfåra – men är man tillräckligt uppmärksam ska det inte vara några större problem.

– Då kan vi med lugn och ro rinna igenom och komma fram till målet, säger Marjout Öberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: