Flera falska gisslanlarm

Av: TT

Publicerad:
Polisen har fått flera falsklarm om gisslansituationer den senaste tiden. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Polisen har fått flera falsklarm om gisslansituationer den senaste tiden. Arkivbild.

Polisen har ryckt ut på flera larm om gisslansituationer de senaste veckorna. Men åtminstone tre av larmen har visat sig vara falska.

I slutet av januari fick en person i Västerås ett sms från en granne med uppmaningen att ringa polisen. I meddelandet stod det att grannen, en ung kvinna, hölls instängd i sin bostad av en person.

Men när polisen skulle bryta upp kvinnans lägenhetsdörr öppnade hon själv. Det visade sig att kvinnan inte alls varit inblandad i ett gisslandrama utan hon hade de senaste timmarna spelat datorspel och filmat sig själv via en strömningstjänst.

Falskt dödsbud

Det framkom även att under tiden som hon spelat hade någon skickat ett sms till hennes föräldrar med budskapet om att hon hade avlidit.

Polisen ser mycket allvarligt på händelsen.

– Situationen som alla inblandade ställs inför är väldigt allvarlig, säger polisens presstalesperson Johan Thalberg till TT.

En förundersökning om falsklarm har inletts. Polisen misstänker att det kan röra sig om så kallad swatting, att genom falsklarm försöka få polisens insatsstyrka att skickas till en plats. Det finns ingen misstänkt.

Andra falsklarm

Två liknande fall, som båda också visat sig vara falsklarm, inträffade i förra veckan i Arvika och Falköping, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Vid båda tillfällena hade personer fått ett sms från en granne med budskapet om att larma polisen eftersom grannen hölls instängd. Föräldrarna hade även fått sms om att deras barn dött.

– Att få ett sms som förälder där det står att ens dotter omkommit i en trafikolycka. Jag vet inte ens hur jag själv hade reagerat. Och att någon då hade skrivit detta för skojs skull, det tycker jag är det allvarligaste brottet, säger Marlene Andersson Wikman vid polisen i Skaraborg till SVT.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN