Polisen: Branden i Grenfell Tower startade i kylskåp

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Minst 79 personer befaras ha dött i storbranden i ett höghus i London.

Polisen meddelar att branden ska ha startat i ett kylskåp – och fasadbeklädnad och isolering hade underkänts i säkerhetstester.

Nu överväger polisen att väcka misstanke om vållande till annans död.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Natten mot den 14 juni utbröt branden i höghuset Grenfell Tower, i stadsdelen North Kensington i västra London.

Minst 79 personer befaras ha dött i branden och många har undrat hur branden kunde sprida sig så oerhört snabbt.

Det har funnits misstankar om att fasadbeklädnaden på det nyrenoverade huset var brandfarlig, och hundratals personer har demonstrerat om bristande brandsäkerhet i höghuset.

Polisen bekräftar nu att fasadplattorna. som består av aluminiumskivor med mellanliggande plastskikt, inte klarat tester som gjorts efter tragedin.

”Mest komplexa utredningen någonsin”

Londonpolisen höll en presskonferens på fredagsförmiddagen. Där bekräftade de att 79 personer befaras ha dött i branden, men bara nio personer har blivit formellt identifierade.

– Det här är en av de största och mest komplexa utredningar som Metropolitan Police någonsin åtagit sig. Det är för närvarande över 250 specialister som utreder alla aspekter av olyckan, säger polisöverintendenten Fiona McCormack.

Startade i kylskåp

Den inre säkerheten och snabbheten med vilken branden spred sig är det man intresserar sig mest för, enligt Fiona McCormack.

Källan ska ha varit en brand i ett kombinerat kyl- och frysskåp – och husets fasadbeklädnad och isolering ska ha underkänts i säkerhetstester.

Brittisk polis överväger nu att väcka misstanke om ”manslaughter”, vilket kan likställas med vållande till annans död.

Publicerad:

LÄS VIDARE