Mejla

Ingvar Persson

Nu slår paniken ut hos de gröna

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Björn Lindahl / AFTONBLADET / 75436

Det har snart gått ett år sedan den där hastigt sammankallade pressträffen i Miljöpartiets lokaler på Söder i Stockholm.

Valberedningen hade tagit sig en ny titt på språkrörsfrågan, och nu skulle resultatet presenteras.

Åsa Romson förpassades ut bakvägen, Isabella Lövin fick ta hennes plats som språkrör och Karolina Skog fick jobbet som miljöminister. Miljöpartiet skulle ryckas upp ur det kaos partiet hamnat i. Kongressen i Karlstad skulle bli vändpunkten. Gustav Fridolin fick fortsätta och lät förhoppningsfull.

Problemen blev kvar

På ledarsidan skrev vi redan då att partiets problem skulle finnas kvar när kongressombuden reste hem, men inte ens vi hade nog föreställt oss allt det elände som skulle drabba Miljöpartiet.

Att gång på gång kommentera mätresultat på under fyra procent är trots allt inget någon partiföreträdare gillar, och det var knappast därför Amanda Lind tog jobbet som grön partisekreterare.

Paniken slog ut ordentligt i förra veckan när Gustav Fridolin plötsligt började tala om att sätta fotboja på “individer där vi har olika typer av information”.

Tydligen menade han potentiella terrorister. I spåren av attentatet i Stockholm ville Fridolin visa handlingskrav. I dag har socialdemokraterna hakat på, i alla fall “principiellt”. Det betyder inte att Fridolins idé är bra.

Stoppar inga terrorister

På ett plan är problemet att fotbojan inte stoppar några terrorister, och knappast hindrar någon från att gömma sig. Den som har tänkt köra in en lastbil på Drottninggatan måste hejdas mer resolut.

Det förstår förstås Fridolin. Vad han hoppas är att tvätta bort partiets stämpel som oskuldsfulla fundamentalister när det handlar om integritet och mänskliga rättigheter.

Just det är kanske det andra problemet. De samtal om terrorbekämpning som startar nästa vecka blir en avvägning mellan att å ena sidan visa handlingskraft i en svår situation, och å andra sidan värna rättssäkerhet, personlig integritet och allt sådant.

Då skadar det inte om någon vid bordet står upp för just rättvisa och integritet. Det lär inte bli Anders Ygeman, men många har röstat grönt för att Miljöpartiet ska göra just det.

Vem som behöver ett grönt parti som tävlar med Ebba Busch Thor om hårdare tag är svårare att se. Det tycker uppenbarligen väljarna också.

avIngvar Persson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM