ÅSIKT

SD kommer ut som abortmotståndare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Margareta Bloom Sandebäck / AFTONBLADET / 85657
Om kvinnan inte kan eller vill fullfölja en graviditet har hon rätt till en tidig och säker abort

Att Sverigedemokraterna har en unken kvinnosyn, det visste vi redan.

Men nu går partiet ett steg längre och sällar sig till den kristna ultrahöger som vill förbjuda aborter. Sverigedemokraten Lotta Nordfeldt föreslår att samvetsfrihet ska införas i Stockholms läns landsting. Hon ställer aborterade foster mot dödfödda barn och menar att det pågår en kamp mellan kvinnor som vill göra abort och kvinnor som förlorar sina barn.
Det är ett groteskt påstående.

Svamlar och hittar på

Lotta Nordfeldt ser inte barnmorskornas tuffa arbetsvillkor och låga löner. I stället hävdar hon att det är aborterna som drivit barnmorskorna på flykt från förlossningsavdelningarna. Hon påstår att nyanlända barnmorskor från El Salvador, Chile, Malta, Irland och Polen inte får sina legitimationer godkända i Sverige för att abort är förbjudet i deras hemländer. Hon svamlar och hittar på, validering av legitimationer går inte till på det viset.
Lotta Nordfeldt menar att förlossningskrisen skulle lösas om Stockholms läns landsting införde en så kallad samvetsfrihet som ger barnmorskor rätt att vägra utföra aborter.

Ökar mödradödligheten

Men barnmorskorna själva håller inte med. Tvärtom har Barnmorskeförbundets etiska råd slagit fast att en samvetsfrihet skulle begränsa vårdens tillgänglighet, urholka professionen och i förlängningen bidra till ökad mödradödlighet.

Varje år mister 47 000 kvinnor livet för att de tvingats till osäkra aborter. Ytterligare fem miljoner kvinnor drabbas av svåra komplikationer. Världen över tvingas kvinnor fortfarande att välja illegala metoder, men Sverige ska aldrig tillbaka till den tid då sjukvården vägrade att utföra aborter.

Kvinnofientlig politik

Ytterst handlar det om kvinnornas rätt till sina egna kroppar. Om en kvinna vill föda ett barn har hon rätt till en god och säker förlossningsvård. Om hon inte kan eller vill fullfölja graviditeten har hon rätt till en tidig och säker abort. Det är kvinnan som bestämmer, inte vårdpersonalen och definitivt inte Sverigedemokraterna.
Lotta Nordfeldts utspel avslöjar än en gång Sverigedemokraternas kvinnofientliga politik. I riksdagen har Sverigedemokraterna motionerat om att sänka gränsen för fri abort från vecka 18 till vecka 12. Sverigedemokraterna vill avskaffa pappamånaderna. De vill återinföra vårdnadsbidraget och sambeskattningen som gjorde kvinnan ekonomiskt beroende av sin man.

De drömmer om 40-talet då kvinnorna stod vid spisen, teg och födde barn.

Det är en unken kvinnosyn Sverigedemokraterna levererar, men det kände vi ju egentligen redan till.

Läs också:

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM