Göran Persson: Extraval kanske det som behövs

avHans Österman

Förre statsministern Göran Persson utesluter inte extraval.

Det sa han på en pubkväll om skogsindustrin i Skövde under onsdagskvällen, rapporterar Skövde Nyheter.

– Får man en chans att föra en ny valrörelse kan man formulera sig på ett annat sätt och det kanske är vad som behövs för att komma ur den låsning vi har vad gäller blockpolitiken i Sverige.

Göran Persson gästade Skövde och talade om skogsindustrin under en pubkväll arrangerad av bland andra Södra skogsägarna. Han uttalade sig även om den politiska situationen efter riksdagsvalet. Till Skövde Nyheter sa han att det blivit precis så komplicerat som han förutspådde på förhand och att han tycker att läget ”ser dystert ut”.

Persson pekar ut de två mittenpartierna – Centerpartiet och Liberalerna – och säger att de låst sig så hårt under valrörelsen att de nu får svårt att delta i en regeringsbildning.

1 av 2 | Foto: NAINA HELEN W. JÅMA
Göran Persson

Den naturliga regeringen, utifrån läget just nu, vore enligt Persson M och KD med stöd av SD, men han säger att det ”uppenbarligen inte går” för C och L med tanke på deras utfästelser i valrörelsen.

Göran Persson utesluter inte extraval och tror att det rentav kan behövas för att låsningarna ska släppa. Han tror dock inte att mandatfördelningen kommer att förändras nämnvärt.

– Nej, men de som deltar i nyvalet borde kunna uttrycka sig lite mer försiktigt än de gjorde inför det ordinarie valet. Om man nu tycker det är viktigt vad man säger i en valrörelse så sa de så mycket i den valrörelse som gick, att de sitter i en sax. Får man en chans att föra en ny valrörelse kan man formulera sig på ett annat sätt och det kanske är vad som behövs för att komma ur den låsning vi har vad gäller blockpolitiken i Sverige, säger han till Skövde Nyheter.

Han är även kritisk mot att partiledarna skapade rävsaxen själva genom att inte lämna några utvägar.

– Som tränad politiker borde man formulerat sig så pass att man hade en utgång. Man kan låta väldigt bestämd och vara väldigt tydlig, men när man läser på papper vad man sagt så ser man att det finns en utgång, det är det professionella.

Göran Persson tror inte att Ulf Kristersson (M) överlever statsministeromröstningen i riksdagen nästa vecka. Och han spår att det blir fler statsministeromröstningar före det eventuella extraval som automatiskt blir utlyst om talmannen misslyckas att få en statsminister vald fyra gånger.

I intervjun med Skövde Nyheter ser han inte extraval som det värsta scenariot. Det vore i stället att ett eller flera partier viker från sin tidigare linje framåt januari/februari och det vore enligt Göran Persson ”ingen bra signal”.

Den tidigare statsministern tycker att det går att vänta ett tag till på en ny regering, särskilt med tanke på att ekonomin går bra för Sverige som nation.

Men risken med att det drar ut på tiden är att väljarna börjar se politiken som ett spel och det skulle enligt Persson bara gynna missnöjespartier.

ARTIKELN HANDLAR OM