Planbeskedet som kan stoppa nya jättebygget

Örebrotravet hoppades kunna sälja marken för 300 miljoner - men nu kan affären gå i stöpet

1 av 2
Idéskissen på hur en ny travbana i Kvinnersta skulle kunna se ut.

avErik Pettersson

TRAV

Örebrotravet planerade att sälja marken där travbanan är i dag - flytta - och bygga upp en ny superarena.

Men nu kan mångmiljon-affären gå i stöpet.

– Planbeskedet var inte vad vi hoppats på, säger banans vd och sportchef Claes Broberg.

I våras togs ett historiskt beslut på Örebrotravets årsstämma där det beslutades att travsällskapet gav styrelsen i uppdrag att sälja marken och fastigheterna i Marieberg, där travbanan ligger i dag, under förutsättning att det är möjligt att bygga en ny tävlingsbana i Kvinnersta.

– Ett skönt beslut! Det viktiga för mig, eller oss, var att få ett tydligt beslut och det fick vi. Det var väldigt skönt! Vi har nästan hela sällskapet med oss i den här frågan. Det är viktigt när det rör sig om en så stor förändring, sa Örebrotravets vd och sportchef Claes Broberg då.

”Kommer påverka”

Banan hoppas få 300 miljoner kronor för marken där Örebrotravet står i dag, en summa som i så fall skulle täcka kostnaderna för att bygga en ny, hypermodern, anläggning i Kvinnersta.

Men nu kan mångmiljon-affären kring försäljningen av marken att gå i stöpet.

Anledningen: kommunens planbesked.

– Det var inte vad vi hoppats på, säger Broberg.

Kan du specificera det?

– Ett är när detaljplanen ska vara klar. Och sedan hur mycket man får bygga på området, det var inte vad vi hoppats på, som sagt, och det kommer förmodligen att påverka- och försämra våra chanser att få de pengar vi behöver.

Sista ordet är inte sagt, vill Broberg betona, som fortsatt har dialog med eventuella köpare av marken.

– De måste ju få ihop ekonomin kring det här. Får de bygga mindre här så är det svårare att få ihop affären. Utan att kommentera några siffror så måste pengarna för marken här räcka till en ny travbana. Och det vet köparna om, de sitter och räknar på det. De hade hört ett rykte att det var helt kört, men så är det inte.

Kan ta till ”plan B”

Vad händer om den här affären inte genomförs?

– Då har vi alternativ två, som vi inte gått ut med så mycket ännu. Det är att sälja bort en del av marken. Exakt hur mycker, vilken del, eller vilka konsekvenser det får, vill jag inte spekulera i nu. Men att sälja någon del för att få loss pengar för att renovera, reparera och modernisera den befintliga anläggningen kan bli aktuellt.

Något måste göras oavsett?

– Ja, vi har så pass stora behov av att både reparera och modernisera. Tanken från början var att sälja av en liten bit av marken, men vi kom fram till att det bästa vore att sälja all mark, för det är mycket lättare att bygga från början än att bygga om. Något av alternativen blir det. Vi får se när köparna återkommer, säger Claes Broberg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Örebro