Här är årtiondets största skandal

avMattias J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Laget som låtsades att de var handikappade

Foto: Scanpix
Spanska basketlaget i Paralympics krossade allt motstånd – blev avslöjade av en infiltratör.

Det italienska fotbollsfusket, den systematiserade finska längddopingen, mutade IOK-ledamöter och dopinglaboratoriet Balco.

00-talet var fullt av stora och deprimerande idrottsskandaler.

Men ingenting var ens i närheten av att kunna mäta sig med det spanska basketguldlaget för intellektuellt handikappade vid Paralympics i Sydney 2000.

Skandalen?

Spelarna var inte handikappade.

Bara 17 dagar efter att OS avslutats i Sydney invigdes Paralympics i samma stad. 3 846 aktiva från 127 länder intog under elva dagar de olympiska arenorna för att mäta sina krafter och utse världens bästa i 551 grenar.

Spelens regent blev hemmasimmerskan Siobhan Paton som med sex guld och nio världsrekord stod för en av Paralympics­historiens allra största bedrifter.

Men Paton var långt ifrån spelens mest överlägsna vinnare.

I basketturneringen för mentalt funktionsnedsatta gick Spanien fram som ett snöskred på anabola. I gruppspelet tog man tre överlägsna segrar med en genomsnittlig segermarginal på 43 poäng.

Körde över Ryssland

I semifinalen besegrades Polen med 97–67 och i finalen körde Spanien över Ryssland, segersiffrorna stannade vid 24 poängs marginal, 87–63.

Den spanska ledarstaben jublade. Efter att landet vid hemma-OS i Barcelona slutade sexa i medaljligan blev man 13:e nation i Atlanta 1996 och i Sydney fortsatte fallet med en förnedrande 26:e plats.

Nu var landet en av Paralympics stor­makter. Med 38 guld, 30 silver och 38 brons slutade Spanien fyra i medaljligan, före stormakter som USA och Kina.

Det var bara en liten grej med framgången som världen inte riktigt fick veta. I alla fall inte förrän det spanska magasinet Capital publicerade en text som påstod att tio av de tolv spanska basketvinnarna inte hade några handikapp överhuvudtaget.

Det spanska förbundet för idrottare med mentala funktionsnedsättningar (Feddi) slog först ifrån sig anklagelserna och kallade dem löjliga. Feddi ändrade sig dock rätt snabbt när det stod klart att mannen som skrivit texten i Capital, Carlos Rigaborda, inte bara var journalist – utan även en av spelarna i guldlaget.

–?Feddi ville få större sponsorintäkter och ta fler medaljer. Därför fuskade man och skickade idrottsmän utan handikapp till Sydney. De tvekade inte en sekund, förklarade Rigaborda när skandalen avslöjades.

Deltagarna i disciplinerna för mentalt funktionsnedsatta skulle före spelen genomgå vetenskapliga IQ-tester. Personer med IQ på 70 eller lägre tilläts tävla. Det spanska basketlaget genomgick inga tester överhuvudtaget.

”Häpnadsväckande omdömeslöst”

–?Det enda jag fick göra var sex armhävningar på min första träning med laget. Efter det tog lagledningen hand om alla praktiska detaljer angående vårt deltagande, säger Rigaborda som i två år spelade i laget.

–?Jag gjorde det för att kunna avslöja hur pengar och äregirighet fått människor att agera häpnadsväckande omdömeslöst.

Hade inte jag tagit platsen hade de gett den till någon annan utan funktionsnedsättning, de skulle aldrig riskera att förlora ett guld genom att ta med en rättmätig deltagare.

Redan på plats i Sydney väckte det spanska basketlaget misstankar bland så väl motståndare som journalister. Laget var helt enkelt lite för bra. Ordföranden för Australiens paralympiska kommitté, Brendan Flynn, bara skakade på huvudet när han såg Spaniens basketlag och muttrade i en intervju:

–?De har flera spelare i laget som hade kunnat spela i den australiensiska proffsligan.

”Slå av på tempot”

Misstankarna stressade de spanska ledarna och efter att laget slagit Japan med 87–20 i gruppspelet kände sig ledarna tvungna att vidta åtgärder.

–?De sa till oss att slå av på tempot och inte vinna med för stora siffror. De sa också till oss att spela utvecklingsstörda utanför planen, allt för att undvika att fusket skulle upptäckas, säger Rigaborda.

Misstankarna i Sydney spred sig efter finalen även till Spanien då Madridtidningen Marca publicerade en bild av vinnarlaget på sin förstasida. En del av spelarna blev igenkända, bland dem en baskettränare för ett amatörlag i Madrid. Paniken spred sig i den spanska ledarstaben som vid resan från Sydney till Madrid bad spelarna att bära hattar och lösskägg så att laget inte skulle kunna uppmärksammas vid hemkosten till Spanien.

Något man lyckades med. I stället kom avslöjandet genom Rigabordas reportage.

Ordföranden för Feddi, Fernando Martin Vicente, avgick med omedelbar verkan.

–?Det är häpnadsväckande korkat att fuska så överdrivet som de gjorde. Man kan ju tänka sig att någon desperat försöker smyga in en eller möjligtvis två överkvalificerade spelare för att höja kvalitén. Men tio av tolv? Det är vansinne, säger Matthew Pryor som bevakade Paralympics för brittiska The Times.

Förutom de tio basketspelarna hävdar Carlos Rigaborda att ytterligare fem spanska medaljörer i Paralympics 2000 inte alls led av några funktionsnedsättningar. Basketlaget blev dock det enda som fråntogs sina medaljer.

Efter spelen i Sydney uteslöts disciplinerna för mentalt funktionsnedsatta. I november i år beslutades dock att dessa grenar återinförs till Paralympics i London 2012.

Publicerad: