FÖRELÄSER – PÅ ARBETSTID

Ams-chefen får 40 000 för att hålla föredrag

1 av 5 | Foto: Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
extraknäcker Arbetsförmedlingens chef Angeles Bermudez-Svankvist har en månadslön på 129 000 kronor i månaden. På sin arbetstid förläser hon om ledarskap. Arvodet ligger på mellan 10 000 och 40 000 kronor.

Arbetsförmedlingens chef Angeles Bermudez-Svankvist föreläser om ledarskap på arbetstid.

Arvodet är 40 000 kronor.

Det ger henne hundratusentals kronor utöver lönen på drygt en och en halv miljon.

2003 kom Angeles Bermudez-Svankvist, 45, ut med boken ”Management by love”. Då var hon redan en etablerad föreläsare. 2001 utsågs hon till Årets talare.

Beskrivs som idéspruta

Föreläsningarna handlar om ledarskap, ofta även de med titeln ”Management by love”, som hon själv beskrivit med orden:

”Man måste älska alla och se dem som en tillgång för sin personliga utveckling. Men det innebär inte att vara kravlös. Kärleken har krav också.”

I presentationen av Angeles Bermudez-Svankvist på talarförmedlingen Talarforums hemsida beskrivs hon som en idéspruta och visionär:

”Hon pendlar mellan humor och allvar vilket ger extraliv åt hennes framträdanden.”

40 000 kronor

När Aftonbladet ringer och vill boka henne uppger Talarforum att hon dragit ner lite på uppdragen sedan hon blev generaldirektör för Arbetsförmedlingen.

– Om det passar med hennes schema kan vi ordna det, säger en säljare och fortsätter:

– Men hon ligger ganska högt i pris. Runt 40 000 kronor.

Kunderna varierar. Några exempel:

I september talade hon om det kärleksfulla ledarskapet på ST-läkarstämman i Malmö. Då tog hon bara 10 000 kronor samt ersättning för resor eftersom hon föreläst för dem förr och bokades direkt, inte via Talarforum.

I oktober var hon inspirationstalare på tioårsjubileet för NCC:s kvinnliga nätverk Stella. Hon talade på förmiddagen om kvinnligt ledarskap i manliga miljöer.

Den 21 november klockan 11 var hon inspirationsföreläsare på Medarbetardagarna i Uppsala kommun och tjänade 25 000 kronor.

Ledare och inspiratör

– Hon var anlitad i egenskap av ledare och inspiratör. Det var ingenting som hade med hennes nuvarande organisation att göra, säger Gro Hansen på kommunledningskontoret.

Den 3 februari talade hon ledarskap på Industriforum i Jönköping. De vill inte uppge vad de betalade men en annan talare var företagsledaren Salvatore Grimaldi. Han tog 35 000 kronor.

Den 7 maj är hon inbokad att tala på konferensen Fokus i Norr.

Inga protester

Angeles Bermudez-Svankvist har informerat arbetsmarknadsdepartementet om sitt extraknäck och uppgivit att det handlar om 10-15 föreläsningar per år. Departementet har inte protesterat.

Pengarna går rakt in i bolaget TABS Vision som hon äger ihop med sin man, Tomas Svankvist. Han är även vd för bolaget som de startade i slutet av 2006.

Extraknäcket har rört upp känslor på Arbetsförmedlingens huvudkontor.

– Med tanke på den situation vi befinner oss i med hög arbetsbelastning och besparingar så känns det inte bra, säger en källa.

Angeles Bermudez-Svankvist har en månadslön på 129 000 kronor.

Fram till 2010 ska Arbetsförmedlingen spara en miljard.

Aftonbladet har förgäves sökt Angeles Bermudez-Svankvist för en kommentar.

Elisabeth Marmorstein Johanna Melén