”Valkompassen visar framtiden”

avGustaf Tronarp

Unika Valkompassen hjälper dig hitta rätt inför riksdagsvalet

Berätta vad du tycker, så matchar Valkompassen dig med rätt parti och kandidat. Efter succén med EU-valkompassen lanserar nu Aftonbladet en ny version av Sveriges mest träffsäkra valtest.

– Det är en verklig förnyelse av den politiska journalistiken som visar framtiden, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

Foto: Jan Helin, publisher, Aftonbladet.

Vilka tycker att det fria skolvalet borde slopas? Vem vill förbjuda tiggeri? Hur många kandidater har använt narkotika?

Det är några av alla frågor som Aftonbladets Valkompass ger dig svar på. Testet hjälper dig att hitta rätt i djungeln av partier och kandidater inför riksdagsvalet den 14 september.

– Vår valkompass är unik eftersom den kombinerar ett klassiskt test med en databas om riksdagskandidaterna. Den är en verklig förnyelse av den politiska journalistiken som visar framtiden, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

"Bättre och roligare"

Aftonbladets kompass inför EU-valet blev en succé. 1 093 870 unika besökare fick hjälp att navigera i det snåriga EU-landskapet.

– Vi är tagna av det stora intresset. Nu gör vi en ännu bättre och roligare riksdagskompass. Läsarna tycker uppenbart som vi - politik är kul, säger projektchefen Maria Trägårdh, som lett arbetet med Valkompassen.

"Större intresse"

Samhällschefen Hanna Olsson tror att testet inför riksdagsvalet kommer att väcka ännu större intresse än EU-valkompassen.

– Valkompassen är det absolut coolaste sättet att få reda på vad man ska rösta på i valet. Att väljarna kan få reda på vilka som tycker som dem blir allt viktigare eftersom inslaget av personval blir större, säger hon.

Förutom att matcha dig med partierna och kandidaterna som ligger dig närmast, ger Valkompassen detaljerad information om dem som vill företräda dig: hur mycket de tjänar, vilka hus och bilar de äger och mycket annat.

Utvecklad av experter

Valkompassen har tagits fram i samarbete med statsvetare vid Göteborgs universitet och holländska Kieskompass som genomfört valkompasser i 27 EU-länder.

– Utvecklingen av Aftonbladets valkompass är ett internationellt samarbete med de allra bästa aktörerna, det betyder att vi törs påstå träffsäkerheten är den bästa i Mediesverige, säger chefredaktör Jan Helin.

Av de tusentals kandidater som ställer upp i riksdagsvalet har de 600 som har högst sannolikhet att komma in valts ut.

– Det bör med god marginal omfatta de som kommer in, och några till, säger Johan Martinsson, forskare i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Det finns flera nyheter i kompassen inför riksdagsvalet.

– Vi har gjort förbättringar som gör att väljarna kan lära sig mer om hur deras svar matchar olika kandidater. Det går också att matcha sig mot kandidater som bor nära där man själv bor, säger Johan Martinsson.

Så fungerar Valkompassen

Du svarar på 30 frågor och matchas mot nio partier: Centerpartiet, Feministiskt initiativ, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Dessutom matchas du mot partiernas toppkandidater - kandidaterna på valsedlarna som har störst chans att ta sig in i riksdagen. 600 toppkandidater fick chansen att svara på 37 politiska frågor och 20 snabbfrågor. 548 kandidater valde att svara, 52 valde att inte svarade. Svarsfrekvensen blev 91,3 procent. Du matchas mot de 548 kandidater som svarat på Valkompassen. Men information finns om samtliga 600 riksdagskandidater i Valkompassen.

Så gjorde vi urvalet

Aftonbladet har valt ut de 600 riksdagskandidater som av partierna har placerats högst på valsedlarna och därför ligger bäst till för att komma in i riksdagen.

Läs mer om urvalet här

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

ARTIKELN HANDLAR OM