De fixar julen på loppmarknad

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är familjen som hoppat av köpfesten – för miljöns skull

BEGAGNADE KLAPPAR I ÅR Agneta Enderberg tycker att shopping är en sorglig folkrörelse: ”Höjdpunkten är bussresan till Ullared där de handlar som dårar och tycker att de sparar. Fast de handlar för flera tusen, ofta saker de inte behöver.”
Foto: tobias wallström
BEGAGNADE KLAPPAR I ÅR Agneta Enderberg tycker att shopping är en sorglig folkrörelse: ”Höjdpunkten är bussresan till Ullared där de handlar som dårar och tycker att de sparar. Fast de handlar för flera tusen, ofta saker de inte behöver.”

En enda köpfri dag – klarar du det? I dag firas ”Buy nothing day” över hela Europa. Nästan 70 procent av Wendelas läsare tänker dra ned på julklapparna i år. Familjen Carlén-Enderberg handlar sina på loppis.

De sliter – men slänger

inte.

Familjen Carlén-Enderberg har hoppat av köpfesten.

– I år blir det begagnade julklappar, säger Agneta Enderberg.

Foto: Foto: PRIVAT
Emanuel Hallklint arrangerar ”En köpfri dag”.

Krisen ligger lika iskall över Sverige som snön över familjen Enderbergs hus utanför Kappelshamn på Gotland.

Nu är det inte ekonomin som fått familjen att hoppa av konsumtionskarusellen – utan samvetet.

– Vi har alltid haft ett miljötänk eftersom vi bor på landet och vet att naturresurserna inte är oändliga. Nu tänker vi oss för mer än en gång innan vi handlar och slänger ingenting, säger Agneta Enderberg.

Kläder blir mattor

För något år sedan såg hon en dokumentärfilm om hur gamla datorer och tv-apparater skeppas till afrikanska länder med EU-stöd och nu ligger där och läcker miljögifter.

– Den bilden har etsat sig fast. En ren miljökatastrof bara för att vi måste ha det senaste. Jag behöver ingen platt-tv, vår tjock-tv är jättebra och håller många år till.

Miljötänkandet går igen i allt hos Carlén-Enderbergs. Gamla kläder skänks bort eller blir till mattor. Möbler nöts rejält och ska det bytas blir det begagnat, från Blocket eller favoritaffären, Röda Korsets butik Kupan i Visby.

Satsar på bra mat

– Jag brukar säga att jag ”hyr” kläder på Kupan. Jag köper och lämnar tillbaka när jag inte behöver det längre. Pengarna som blir över satsar vi på bra ekologisk och närproducerad mat, säger Agneta Enderberg.

I år blir det begagnat under granen också. Enligt Tradera kan var tredje svensk tänka sig att köpa begagnade klappar, men lika många skulle bli besvikna om de fick begagnat.

Inga protester

– Det var mitt förslag att handla klappar på Kupan men inget av barnen protesterade. De får varsin ny, nyttig klapp också.

– Ibland kan det göra lite ont att inte ge barnen prylar när alla andra får. Men det är dumt att tänka så. De får ju andra saker, vår tid till exempel.

Svårare än man tror

I dag arrangeras ”En köpfri dag” över hela Europa med uppmaningen att inte handla någonting.

– Det är svårare än man tror att inte handla en dag. Man tvingas säga nej till många köpimpulser. Det säger mycket om våra konsumtionsmönster, att det svider att avstå om så bara för en dag, säger arrangören Emanuel Hallklint.

Ge bort en tjänst

Han driver även kampanjen ”En vit jul” som ska få folk att handla klimatsmart och därmed grunda för framtida snöjular.

– Man kan ge bort tjänster i stället, en klippning eller massage. Eller egen tid. Räkna om priset på klappen till arbetstid och baka ett bröd eller något på den tiden. Den presenten skulle jag vilja ha, säger Emanuel Hallklint.Jessica Ritzén

Publicerad: