Ge tillbaka vår porr!

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Tore S Börjesson tycker det ska vara valfritt med erotisk film på hotellet

Är porr på hotell en rättighet?
Är porr på hotell en rättighet?

Är det en demokratisk rättighet att kunna titt på porr på hotellrummet?

Söndags Tore S Börjesson sticker ut hakan och kräver att få välja själv.

”Du får fixa din porr på något annat sätt, Tore”, kontrar bloggaren Malin Wollin.

Vad tycker du? Läs och säg sedan ditt på aftonbladet.se!

Jag slår upp Aftonbladets tv-tidning och tittar i tablån för Canal + Hits och ser att 00.20 är det porrfilm. Den heter ”House guest”.

Jag slår upp Aftonbladets tv-tidning och tittar i tablån för TV 1000 och ser att 24.00 är det porrfilm där också. Den heter: ”Sexual karma”.

Det här inträffar varje kväll på ungefär samma tider i samma kanaler. De visar porrfilm.

På nätet kan man ladda ner hela filmer eller beställa hem dem på dvd. Eller hyra dem i videoaffären eller handla dem i den lokala närbutiken (i alla fall där jag bor).

Porr är uppenbarligen lagligt och mig veterligen finns det inget politiskt parti som vill att det ska vara på annat sätt. Våra folkvalda kanske inte gillar porr och de som gör det skulle aldrig erkänna det, men de gillar yttrandefrihetsgrundlagen. Voltaire, den franska författaren och upplysningsfilosofen, uttryckte det så här: ”Jag hatar dina åsikter men är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem”.

Fast så är det ändå inte riktigt.

Samtidigt som våra politiker accepterar att porr får finnas – och det typ överallt – har många av dem bestämt sig för att den inte borde få finnas på hotell. Det här är ett futilt beslut – vem som helst kan ligga på sitt hotellrum, koppla upp sig på datorn och porrsurfa till tuppen gal – men moralister älskar futila beslut och vi vet alla varför: ”De sänder en signal”.

Alltså har kommunfullmäktige i Helsingborg och i Flen och – ja, kommunfullmäktige på många ställen – bestämt att här ska det bara bos på porrfria hotell i tjänsten. De är inte ensamma; fackförbund, kvinnogrupper, försvarsmakten, länsstyrelser, har fattat samma beslut, och hotell och hotellkedjor viker ner sig för den nymoralistiska bojkotten och tar bort porren.

Här har vi problemet med moralister. De nöjer sig inte med att själva leva i enlighet med sin moral, de vill att andra också ska göra det och så långt är jag med. Men bara dit och inte en millimeter till. Ty det här räcker inte för moralisten. Nej, moralisten vill TVINGA andra att leva i enlighet med sin moral.

Men det enda tvång jag underkastar mig är det tvång som kommer i form av i demokratisk ordning stiftade lagar.

Jag skriver det igen: porr är lagligt. Man har med andra ord rätt att välja själv. Man kan säga nej. Man kan säga ja.

Men det är just denna valmöjlighet som irriterar moralister. Irriterar dem så förbannat. Och – lustigt nog – det irriterar dem inte bara att andra har den valmöjligheten, det irriterar dem att de själva har den. Annars skulle de bara i lugn och ro checka in på ett hotell, ta hissen upp till rummet, konstatera att bland allt annat utbud som tillhandahålls finns också erotisk film, avstå från att använda sig av detta utbud och sen somna med ett leende på läpparna och händerna på täcket.

Jag kan bara utgå från att det här är någonting de trots sin höga moral inte klarar av. Frestelsen är för mycket. De skälver av kättja. De kan inte stå emot och är otrogna med och mot sig själva. Men det är deras problem.

Det som däremot INTE är deras problem, det är vad grannen intill väljer. Hyran är betald och rummet är en privat sfär att likställa med en lägenhet.

Nu kan man anföra – och det gör också moralisterna – att porr är skadligt för dem som tittar på det. Men skulle vi verkligen få ett bättre samhälle om folk slutade ha sex på film?

Jag tvivlar. Jag kan ha fel. Men jag har rätt att ha fel. Rätt att göra fel.

Jag tvivlar också på att folk blir mördare och våldsverkare av att titta på våldsamma filmer eller av att lyssna på death metal eller gangsterrap (två hos moralister genom åren populära åsikter). Jag kan ha fel. Men jag har rätt att ha fel. Rätt att göra fel.

Just det här är ett utmärkande drag för moralister, de vill ta ifrån mig den rätten. De är ute efter att ha ihjäl själva valmöjligheten.

Jag gillar inte moralister och hatar deras åsikter men jag är beredd att dö (nåja) för deras rätt att uttrycka dem. Men jag vill inte bli påpackad deras moral i mitt eget tillfälliga hem i form av ett hotellrum.

Det finns som tur är en lösning på problemet och jag har den. Redan i dag låter det så här vid incheckningen:

– Ska det vara ett rum för rökare eller icke rökare?

Jag föreslår att det från och med nu ska låta så här:

– Ska det vara ett rum för rökare eller icke rökare? Jaha. Och minibar, önskas det? Jaha. Och erotisk film, skulle det kunna vara nåt?

Det är fritt fram att säga 3??X nej och därmed bo rök-alkohol- och porrfritt. Men säg inte nej åt mig, tack.

Publicerad: