Viktiga beslut ska inte hastas fram

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

En ny regering måste stå för att beslut ska vara ordentligt förberedda

utred ordentligt  Oppositionen får inte ta lätt på besluten om de blir den nya regeringen. Lösningar på viktiga frågor måste diskuteras utan att det ses som ett tecken på svaghet.
Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
utred ordentligt  Oppositionen får inte ta lätt på besluten om de blir den nya regeringen. Lösningar på viktiga frågor måste diskuteras utan att det ses som ett tecken på svaghet.

I dag presenterar oppositionen sin ekonomiska motion, i praktiken ett slags valprogram. I enlighet med en tradition regeringen etablerat har brottstycken presenterats de senaste veckorna.

Oppositionen föreslår större resurser till kommuner och landsting, satsningar på infrastruktur och bostadsrenoveringar, och den kräver miljöskatter och en mer aktiv arbetsmarknadspolitik, bland annat.

Regeringspartierna kommer – förstås – att framställa förslagen som oansvariga, ofinansierade och tillväxtfientliga. Sådant är manus. Men till detta lär de borgerliga politikerna nu foga ännu en anklagelse: oppositionens enighet är falsk.

Som stöd kommer Anders Borg – eller vem partistrategerna väljer att skicka fram – att peka på raden av kommande utredningar. Ett kollektivalternativ till förbifarten i Stockholm, skyddsombudens befogenheter, den nya förmögenhetsskatten, socialförsäkringssystemet, vapenexporten och plan- och bygglagen, för att ta några exempel.

Det saknas verkligen inte frågor som ska utredas efter ett regimskifte.

Beslut i rasande tempo

Anders Borg kommer att beskriva det som ett sätt att begrava känsliga frågor eller skjuta upp obekväma beslut. Motsatsen till handlingskraft.

Under alliansregeringen har däremot ingen tid spillts på utredningar, rapporter eller remissrundor. Handling har varit regerandets lösen, och när opinionen protesterat mot resultatet har nya beslut fattats i samma hisnande tempo.

Att regeringen först nu tillsätter en utredning om socialförsäkringarna, efter fyra år av dramatiska förändringar i trygghetssystemet, är helt enligt mönstret.

Resultatet känner vi. En a-kassa som förlorat en halv miljon medlemmar, stigande socialbidragskostnader, arbetsmarknadsåtgärder som inte fungerar och sjukskrivna som inte får besked.

Får komma till tals

”Människor kommer i kläm. Det är så att säga nästan oundvikligt”, som Fredrik Reinfeldt uttryckte det i Aftonbladet för snart ett halvår sedan.

Så lätt får inte oppositionen ta på saken. Just därför måste en ny regering stå för att beslut ska vara ordentligt förberedda. I praktiken betyder det att de utreds, och att olika samhällsintressen – också oppositionen – får komma till tals. Det tar tid, men det är det enda ansvarsfulla sättet att hantera politisk makt.

Den rödgröna oppositionen har ingen anledning att ducka. Att lösningarna på viktiga frågor måste diskuteras är inte ett tecken på splittring. Det är att ta regeringsansvaret på allvar.

IP

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.