Fartkamerorna kan fälla dig på bilsemestern

Av: Dino Stén

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

EU röstade fram ny lag

Se upp mer hastigheten på solsemestern.

Om du kör för fort i ett annat EU-land kan du bli fälld av fartkameran.

Förslaget, som klubbades igenom av EU:s transportministrar i torsdags, innebär att en fartsyndare som fotograferats av en fartkamera i ett annat EU-land ska kunna fällas även om denne återvänt till sitt hemland. Men det är upp till det land där brottet begicks att avgöra om föraren skall spåras i ett annat land. Då kan föraren dömas utifrån de regler som gäller i det land där brottet begåtst.

Förslaget innebär också att man godkänner ett nätverk för utbyte av uppgifter som kan identifiera skyldiga förare.

Vill begränsa olyckor

Syftet med förslaget är att begränsa de fyra vanligaste trafikförseelserna som står för 75 procent av EU:s allvarligaste trafikolyckor: mobilprat utan hands-free bakom ratten, fortkörning, att köra mot rött ljus samt att köra utan att använda bilbälte.

De som kritiserat den nya lagen anser att det inte går att bevisa vem som kört bilen vid det aktuella tillfället. Dessutom skulle jakten på fortkörare över gränserna bli dyr att administrera.

Lagstiftningsförslaget måste godkännas av Europadomstolen inna den kan bli lag. Därefter får medlemsländerna två år på sig att få lagen att träda i kraft. Eventuellt kan lagen börja gälla 2013.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN