”Levde ett liv som inte var värt att leva”

Före detta proffscyklisten Christian Bertilsson var nära att tappa fotfästet om livet

Av: Jacob Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Christian Bertilsson.
Foto: OLA KARLSSON
Christian Bertilsson.

Proffscyklisten Christian Bertilsson var på väg mot genombrottet.

Då tog livet en tragisk vändning och han hamnade på mentalsjukhus.

– Det var läskigt. Jag tappade respekten för livet, säger han till Expressen.

I boken ”På andra sidan väggen”, som Expressen tagit del av berättar Christian Bertilsson och sju andra elitidrottare om kampen mot psykisk ohälsa inom elitidrotten.

Bertilsson var en mycket lovande cyklist – med höga mål. 2011 fick han ett proffskontrakt och året efter kom han fyra på U23-EM.

Otäck vändning

Karriären gick sakta men säkert uppåt och framåt och 2014 beskriver Bertilsson som sitt bästa år – då kom chocken. Han drabbades av överträning och därefter depression med panikångestattacker.

– Jag levde ett liv som inte var värt att leva. I efterhand var det som att gå ut för ett stup. Det var abrupt, säger han till tidningen.

I boken beskriver Bertilsson också att han vid ett tillfälle, när han var ute och körde bil på motorvägen i USA, var beredd att svänga över i motsatt fil.

Till slut blev han inlagd på mentalsjukhus – men den hjälp han trodde han skulle få uteblev.

– Jag tänkte att psyket var ett ställe där de tog hand om en, men jag hamnade på ett riktigt mentalsjukhus med vakter och i en lokal utan fönster, säger han och berättar att en patient vid ett tillfälle dessutom hotade honom till livet.

”Då var botten nådd”

Men efter ett samtal med sin pappa kunde Bertilsson ta sig hem till Sverige igen och väl hemma igen fick han hjälp av en psykolog – något som hjälpt honom att komma till rätta med sina psykiska problem.

– När jag flög hem var botten nådd. Jag hade då testat så många svarta hål och avgrunder senaste året. Nu visste jag att allt hängde på mig att ta mig ur detta. Jag tog kontakt med en psykolog som hjälpte mig att hitta lite rätt igen. Den psykiska instabiliteten tog inte mer än ett par månader från att jag var hemma till att jag var helt återställd, säger han.

Den nu 27-årige Bertilsson har i dag familj, barn och eget företag. Men för Expressen berättar han att han gärna sig ser sig själv på cykelbanan igen i framtiden om än inte i professionella sammanhang.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN