Slår larm i Norge: Aldrig varit värre

”Blir skrämd – närmast hysteri där ute...”

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Jorunn Sundgot-Borgen slår larm.

Den norska professorn ser en alltmer utbredd problematik med ätstörningar inom norsk längdskidåkning.

– Det har aldrig varit värre, säger hon till NRK.

Ätstörningar är ett problem inom flera toppidrotter, men den norska professorn Jorunn Sundgot-Borgen säger att längdskidåkningen är extrem. I alla fall i Norge.

– Vi har haft de här problemen i många år, men det har aldrig varit så illa som den här hösten. Jag blir skrämd av alla telefonsamtal jag får från bekymrade tränare som ser problemen tidigt och som vill göra något åt det. Och det är samtal från utövarna själva, från kollegor och kostrådgivare. Det är närmast hysteri där ute, blandat med förtvivlan, och kanske mest från föräldrar. Jag får höra historier från åkare som berättar att de fyller fickorna med stenar när de ska vägas för att dölja att de har gått ner i vikt, säger Sundgot-Borgen till NRK.

Henriksson berättade

Vikthetsen inom längdskidåkningen har varit föremål för debatt tidigare.

Häromåret gick den svenska landslagsåkaren Sofia Henriksson ut och berättade att hon var en av de drabbade.

”Ganska tidigt förstod jag att något inte stod rätt till, men det tog lång tid innan jag kunde erkänna för mig själv att det var en lättare ätstörning alla problem grundades i”, skrev hon i ett blogginlägg.

”Vi tjejer måste kämpa”

Även i Maria Rydqvists bok tas ämnet upp. Där uttalar sig Anna Haag och menar att det är skillnad i synen på mäns och kvinnors kroppar.

”En kille blir alltid respekterad för hur han ser ut, medan vi tjejer fortfarande måste kämpa för att få samma respekt för våra kroppar”, sa Haag.

Publicerad:

LÄS VIDARE