Helge Fossmo vill få tidsbestämt straff

avVictor Stenquist

Foto: LASSE ALLARD
Helge Fossmo dömdes för att ha planerat mordet på sin hustru i Knutby.

Knutbypastorn Helge Fossmo vill bli fri.

Efter att ha fått avslag i fjol ansöker han återigen om tidsbestämt straff.

– Han har suttit så pass länge nu att det bör finnas goda skäl för en tidsbestämning, säger hans advokat Anton Strand till nyhetsbyrån Siren.

När Helge Fossmo under 2014 ansökte om att få tidsbestämt straff fick han tingsrätten i Örebro med sig.

Men i januari i fjol rev Göta hovrätt upp domen – och Fossmo fick finna sig i att fortsätta vänta på att få livstidsdomen tidsbestämt.

Förnyad ansökan

Genom sin advokat har Fossmo nu gjort ett nytt försök.

– Han har väntat mer tid på en förnyad ansökan än han behöver och anser att det är dags nu. Hans permissioner fungerar jättebra och han har robusta planer för framtiden, säger advokaten Anton Strand till nyhetsbyrån Siren.

Advokaten ser inte att Örebro tingsrätt skulle göra en annan bedömning än den man gjorde sist, då man omvandlade livstidsstraffet till 24 års fängelse, innan hovrätten ändrade tillbaka.

– Det skulle vara förvånande i så fall. Och hovrätten borde inte ha något att invända. Det är väldigt angeläget för alla berörda i en sådan här situation att få ett frigivningsdatum, säger Anton Strand.

Barnflickan dömd

I januari har 13 år gått sedan mordet i Knutby, då Helge Fossmos fru Alexandra Fossmo hittades skjuten till döds i sin säng. Parets granne Daniel Linde hade skjutits i ansiktet.

Barnflickan Sara Svensson, som höll i pistolen, dömdes för mord på och mordförsök till rättspsykiatrisk vård. Helge Fossmo dömdes för anstiftan till mord och två fall av mordförsök till livstids fängelse.

ARTIKELN HANDLAR OM