TV4-expert i blåsväder efter kritiserat inlägg

Av: Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Magnus Sandberg
Marcus Oscarsson.

TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson har lagt fram ett politisk fempunktsprogram på Facebook.

Oscarsson föreslår att Europa måste ”säkra gränserna” och med ”maximal kraft stoppa all islamism”.

”Inlägget öppnade för misstolkningar, och det var ju inte bra. Marcus har också förtydligat vad han menande i ett nytt inlägg”, skriver Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4, till Aftonbladet.

Marcus Oscarsson, TV4:s politiske expert, har lagt fram en ”fempunktsplan” på Facebook. Inlägget handlar om hans lösningar för att stoppa oron i Europa, bland annat föreslår han ”Ett stort reformprogram för att med maximal kraft stoppa all islamism i Europa”.

TV4-chef: ”Bättre att avstå”

Oscarsson, som har över en kvarts miljon följare på Facebook, skriver vidare att åtgärderna han föreslår är nödvändiga för ”Europas överlevnad”.

Inlägget uppmärksammades av medieprofilerna Alex Schulman och Sigge Eklund. De tog i sin podd upp inlägget där de kritiserade Oscarsson och ifrågasatte hans roll som TV4-expert efter ”fempunktsprogrammet”.

Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4, tycker att inlägget öppnade för misstolkningar och därför inte var bra.

”Som politisk kommentator, eller expert ska du undvika eget tyckande. Finns det risk att till exempel ett inlägg i sociala medier uppfattas så, är det bättre att avstå från att skriva det”, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Påverkas inte Oscarssons trovärdighet av ett sådant här inlägg?

– Det beror nog på vem du frågar, men vi har inte märkt någon sådan reaktion från tittarna. Marcus Oscarsson har gjort tusentals expertanalyser i TV4, kommenterat förra USA-valet i SVT, blivit tillfrågad om politik i en rad svenska och utländska tidningar. Det måste finnas någons slags proportion i den här diskussionen om ett Facebook-inlägg.

Haft ett möte

Viveka Hansson skriver till Aftonbladet att hon pratat igenom händelsen med Marcus Oscarsson.

Efter att fempunktsprogrammet uppmärksammats i flera olika medier valde Marcus Oscarsson att publicera ytterligare ett inlägg på sin Facebooksida.

I det skriver han att ”det är bra med engagemang och debatt”. Han skriver vidare att engagemanget och debatten ”är kärnan i vårt öppna samhälle”.

Längre ner i texten förklarar han det kritiserade inlägget:

”Att säkra gränserna innebär att ha full kontroll på vem som passerar EU:s yttre gräns (det är inte samma sak som att totalstänga gränsen) och att stoppa islamismen innebär att stoppa militanta grupper (det är inte samma sak som att stoppa en religion).”

Publicerad: