Mejla

Lena Mellin

Fortsatt nej till vinster i välfärden

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

74 procent är emot enligt ny Aftonbladet/Inizio - men de får inte som de vill

Snart kommer utredningen av vinster i välfärdsföretagen som drivs med skattepengar. I en en färsk undersökning svara tre av fyra svenskar att de vill stoppa vinsterna. Tolv procent vill inte att företag ska få göra vinst över huvud taget, inte ens för att återinvestera i verksamheten.
Snart kommer utredningen av vinster i välfärdsföretagen som drivs med skattepengar. I en en färsk undersökning svara tre av fyra svenskar att de vill stoppa vinsterna. Tolv procent vill inte att företag ska få göra vinst över huvud taget, inte ens för att återinvestera i verksamheten.

Motståndet mot vinster i välfärden är kompakt. Enligt Aftonbladet/Inizio vill tre fjärdedelar av svenska folket sätta stopp för dem.

Men riksdagen är inte på medborgarnas sida. Det blir inget förbud för skolor och äldreboenden att gå med vinst.

På tisdag ska en av det här årets mest omdiskuterade utredningar presenteras. Ilmar Reepalu, tidigare kommunalråd (S) i Malmö, har på regeringens uppdrag undersökt hur vinsterna ska begränsas i företag inom välfärdssektorn som drivs med skattepengar.

Det handlar bland annat om skolor, äldreboenden, vårdscentraler och andra vårdinrättningar.

Enligt läckor föreslår utredningen ett vinsttak på åtta procent av de investerade pengarna. Hänsyn ska tas till prisökningarna, inflationen.

Stabilt opinionsläge

Utredningen har i huvudsak svenska folket bakom sig för förslaget. Enligt den nya Aftonbladet/Inizio vill bara en femtedel, 22 procent, att företagen precis som i dag själva ska bestämma över hur vinsten ska användas. Opinionen är mycket stabil, det såg likadant ut i mars förra året då den förra undersökningen gjordes.

En stor majoritet bestående av tre fjärdedelar, 74 procent, vill däremot på olika sätt begränsa vinsterna i välfärdsföretag som drivs med skattepengar. Hela tolv procent vill inte att företagen ska kunna någon vinst överhuvud taget, inte ens för att återinvestera i verksamheten.

Även här är opinionsläget synnerligen stabilt. Förändringarna jämfört med förra mätningen är mycket blygsamma.

Men i riksdagen finns ingen majoritet för att begränsa vinsterna på det sätt som svenska folket och regeringens utredare vill.

Varken Alliansens fyra partier eller Sverigedemokraterna vill sätta siffertak för vinster i välfärden. I stället vill de koppla ihop kvalitet och vinst.

Enligt en modell lanserad av Centern svängde Moderaterna i oktober. De som inte klarar kvalitetskraven ska kunna stoppas från att ta ut vinst.

– Den som fortsätter att utsätta elever för bristande kunskaper ska kunna råka ut för en mycket kraftig vinstbegränsning. Den borde inte få tjäna pengar alls och kan till och med behöva lägga ner, sade M-ledaren Anna Kinberg Batra.

Saknar uppbackning i riksdagen

Också Sverigdemokraterna har ändrat sig och riktar numera sökarsiktet mot kvalitet i stället för vinst.

– Vi har i grunden samma åsikt som Alliansen i den här frågan och även när det gäller att fokus ska ligga på innehållet i företagens verksamhet, sade SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Kraftigaste motståndet mot vinster i välfärden finns i Vänsterpartiet. Partiledaren Jonas Sjöstedt har gjort det till sin paradfråga. Men nu ser det alltså ut som att han får vika sig. Inte för att han saknar folkets stöd. Utan för att uppbackning av en majoritet i riksdagen saknas.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har sagt att han ska kalla de borgerliga partierna till överläggningar när utredningen är klar.

Publicerad: