Goodwood: Världens bästa ”trädgårdsfest”

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilism

Är du en bilentusiast är ”Festival of Speed” något du måste besöka.

1 av 63

Från champagnebarer, F1-bilar och sol till klassiska motorcyklar, ösregn och rallygyttja.

Goodwood Festival of Speed är en fest för alla motorfantaster och årets upplaga gjorde ingen besviken – trots Brexit och brittisk sommar.

Det är nu 23 år sedan den brittiska adelsmannen Lord March bestämde sig för att kungariket behövde en riktig bilfest. Och föga hade han nog kunnat gissa att det uppdämda intresset innebär att hans lilla ”trädgårdsfest” numera attraherar över 200 000 besökare under helgen. Aftonbladet Bil var på plats för att bevittna skådespelet.

Fantastisk ljudkuliss

Och ett skådespel är det onekligen. Huvudevenemanget, ett så kallad ”Hill climb-race”, går ut på att bilarna på tid så snabbt som möjligt ska ta sig upp för kullen på adelsmannens ägor. Förvisso körs de flesta bilar mer för uppvisning än tiden, men upplägget är detsamma.

Så vad får man bevittna? Jo, det är allt från de tidigaste fartmaskinerna från början av 1900-talet – till dagens senaste superbilar och F1.

Det går inte att beskriva i ord, men ljudkulissen är fantastisk. Under en dag får man höra öronbedövande Can-Am monster, vrålande V8:or och riviga turboladdade rackare. Vill man ha en mer närgången upplevelse kan man även gå runt ”backstage” och prata med förare och mekanikerna.

Rally och bilshow

Utöver Hill Climben finns det även ett litet skogsrally samt ett offroadevenemang. När vi var på plats öppnades självklart, på ett högst brittiskt vis, skyarna och det tog inte lång tid innan det blev ett ”äkta” rally, med ett härligt brunt skikt lera runt banan.

Efter att ha bevittnat ett par klassiska B-klass Quattros, styrdes kosan ner mot utställningen av klassiska bilar. Här får klassiker-entusiasten sitt lystmäte mättat med Rolls Royce, Lancia och självklart en hel del udda brittiska skapelser.

Att Goodwood-festivalen vuxit märks inte minst i hur biltillverkarna agerar. Inte nog med att de annonserar samt deltar i själva Hill Climb evenemanget. Flera märken presenterar nyheter och de ställer även ut sina finaste maskiner på plats, bilar de gladeligen säljer.

Men oavsett vilka preferenser man har – är Goodwood en fantastisk upplevelse.

Kolla in vårt bildspel från årets upplaga av festivalen.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL