Trafikljus på marken – för alla som inte tar ögonen från mobilen

avMatilda Aprea Malmqvist

NYHETER

Nya trafikljus som lyser på övergångsställen har börjat testas eftersom allt fler fotgängare inte lyfter blicken från telefonen när de går över gatan.

– Eftersom vi inte kan utbilda fotgängarna så får vi flytta ljusen till där de tittar, säger Tomer Dror, trafikchef i Tel Aviv.

Övergångsställen har fått ett nytt utseende i Tel Aviv i Israel. Nu lyser det rött eller grönt även på marken vid övergångsställen. Orsaken är att allt fler fotgängare inte lyfter blicken från sina telefoner när de går över gatan.

Tomer Dror, trafikchef i Tel Aviv, säger att ljuset syftar till att minimera olyckor mellan fordon och ouppmärksamma fotgängare.

– Eftersom vi inte kan utbilda fotgängarna så får vi flytta ljusen till där de tittar, säger han till nyhetsbyrån AP.

1 av 3 | Foto: Sebastian Scheiner / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Välkomnar de nya ljusen

Det nya ljuset kallas för ”zombie-ljus” och installerades vid en stor och central korsning i staden. LED-lamporna blir gröna när det är säkert att gå och röda när fotgängare ska stanna.

Om de nya ljusen visar sig vara effektiva kommer man att expandera ”zombie-ljusen” på fler ställen.

Än så länge har mobilberoende invånare välkomnat de nya ljusen.

– Enligt min mening är det något fantastiskt. Jag tror att det kommer minska antalet olyckor. Det är bra både för bilister och fotgängare eftersom du har det rakt framför dig, säger Shai Levi till nyhetsbyrån AP.

”Sorgligt att vi alla tittar ner”

En annan fotgängare som håller med är Haley Danino:

– Jag tycker att det är en bra idé och jag tror att det kommer att hjälpa, men det är lite sorgligt att vi alla tittar ner hela tiden. Men det är bra det får en att tänka efter.

Liknande system har redan använts i Australien, Singapore och Nederländerna.

5 sätt att hjälpa vid trafikolycka 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM

Tel Aviv

Olyckor